Faszerowany karp po żydowsku - przepis à la Magda Gessler
2021-11-23
średni
60 min
4
Wigilijny karp po żydowsku faszerowany słodkim nadzieniem według przepisu Magdy Gessler. Sprawdź, jak szefowa "Kuchennych rewolucji" przyrządza to tradycyjne danie. Oto pomysł Magdy Gessler na karpia po żydowsku.
Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na tradycyjnego karpia w galarecie.
Sprawdź także >>> Karp po żydowsku w galarecie
SKŁADNIKI
- 1 karp w całości (Jak sprawdzić świeżość karpia? Zobacz tutaj.)
- Składniki na galaretę: głowa, ości i ogon karpia
- Włoszczyzna
- 5 cebul
- 4 liście laurowe
- Sól i pieprz
- Karmel (2 łyżki cukru wrzuć na rozgrzany rondel i rozpuść)
- Składniki na farsz: 2 filety z karpia
- 3 cebule
- 2 jajka
- 0,5 l mleka
- 200 g masła
- Kawałek chałki
- 50 g migdałów
- 50 g rodzynek
- Miód
- Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki do zrobienia galarety wrzuć do garnka i wlej wodę, aby wszystkie zostały przykryte. Gotuj wywar na małym ogniu przez kilka godzin.
- Przelej galaretę przez gazę. Dodaj karmel, sól i pieprz według uznania.
- Namocz chałkę w mleku. Obierz filety ze skóry i razem z chałką zmiel.
- Oddziel białka od żółtek - białka ubij na sztywną pianę, a żółtka rozrób z połową masła. Resztę masła rozgrzej na patelni i usmaż na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
- Rodzynki namocz i pokrój, migdały obierz.
- Do jednej miski wrzuć wszystkie składniki na farsz. Dodaj przyprawy i miód.
- Umytego karpia nafaszeruj masą i owiń ścierką.
- W wywarze z włoszczyzny ugotuj zawiniętego karpia. Ostudź rybę i na talerzu udekoruj.
- Zalej talerz wcześniej przygotowaną galaretą i pozostaw danie do ostygnięcia.