Faszerowany karp po żydowsku - przepis à la Magda Gessler

Faszerowany karp po żydowsku - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]
Autor: Shutterstock Karp po żydowsku - ryba faszerowana na słodko
średni
60 min
4

Wigilijny karp po żydowsku faszerowany słodkim nadzieniem według przepisu Magdy Gessler. Sprawdź, jak szefowa "Kuchennych rewolucji" przyrządza to tradycyjne danie. Oto pomysł Magdy Gessler na karpia po żydowsku. 

Czytaj także: Przepis na karpia żydowsku  Soni, mamy Gołdy Tencer oraz Przepis na tradycyjnego karpia w galarecie.

Sprawdź także >>> Karp po żydowsku w galarecie

SKŁADNIKI

  • 1 karp w całości (Jak sprawdzić świeżość karpia? Zobacz tutaj.)
  • Składniki na galaretę: głowa, ości i ogon karpia
  • Włoszczyzna
  • 5 cebul
  • 4 liście laurowe
  • Sól i pieprz
  • Karmel (2 łyżki cukru wrzuć na rozgrzany rondel i rozpuść)
  •  
  • Składniki na farsz: 2 filety z karpia
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • Kawałek chałki
  • 50 g migdałów
  • 50 g rodzynek
  • Miód
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki do zrobienia galarety wrzuć do garnka i wlej wodę, aby wszystkie zostały przykryte. Gotuj wywar na małym ogniu przez kilka godzin.
  • Przelej galaretę przez gazę. Dodaj karmel, sól i pieprz według uznania.
  • Namocz chałkę w mleku. Obierz filety ze skóry i razem z chałką zmiel.
  • Oddziel białka od żółtek - białka ubij na sztywną pianę, a żółtka rozrób z połową masła. Resztę masła rozgrzej na patelni i usmaż na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
  • Rodzynki namocz i pokrój, migdały obierz.
  • Do jednej miski wrzuć wszystkie składniki na farsz. Dodaj przyprawy i miód.
  • Umytego karpia nafaszeruj masą i owiń ścierką.
  • W wywarze z włoszczyzny ugotuj zawiniętego karpia. Ostudź rybę i na talerzu udekoruj.
  • Zalej talerz wcześniej przygotowaną galaretą i pozostaw danie do ostygnięcia.
Halina Zielińska
więcej