Barszcz wigilijny - przepis na Boże Narodzenie

Barszcz wigilijny - przepis na Boże Narodzenie

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Barszcz wigilijny - potrawa, bez której trudno wyobrazić sobie świąteczny stół.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Barszcz wigilijny jest jedną z najważniejszych potraw świątecznych. Przepisów na to tradycyjne danie jest wiele. Wypróbujcie sprawdzony przepis na tę świąteczną zupę i cieszcie się smakiem czerwonego barszczu.

 

Składniki

  • garść suszonych grzybów

  • 2 szklanki zimnej wody

  • 2 liście laurowe

  • 6 ząbków czosnku

  • 10 średnich buraków

  • 4 l wywaru z warzyw (marchew, cebula, pietruszka, por)

  • 2 łyżki majeranku

  • 10 ziaren czarnego pieprzu

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • 5 łyżek soku z cytryny

  • sól

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Grzyby opłucz, zalej wodą i zostaw na noc.

  • Grzyby gotuj do miękkości przez ok. 20 minut z liśmi laurowymi i czosnkiem.

  • Buraki owiń folią aluminiową i piecz na blasze przez ok. 2 godziny w temperaturze 160 stopni C.

  • Buraki wyjmij z folii, obierz, zetrzyj grubo na tarce.

  • Do wrzącego wywaru z warzyw dodaj majeranek, pieprz, ziele angielskie, natkę i buraki. 

  • Dopraw wywar i gotuj go przez ok. 3-4 minuty, zdejmij z ognia, wkrop sok z cytryny. Odcedź.

  • Wywar wstaw na kilka godzin do lodówki. Połącz z wywarem z grzybów, kilka grzybków zostaw w zupie.

Ocena: 4