Sieja smażona: panierowana w orzechach
2021-03-31
łatwy
0 min
4
Sieja smażona, panierowana w orzechach, to wykwintne danie obiadowe. Smażona sieja ma delikatny, wyborny smak, wysoko ceniony przez gurmandzistów. Ta najlepsza ze słodkowodnych ryb Polski uświetni każde eleganckie przyjęcie.
SKŁADNIKI
- 1 kg siei
- 2 jaja
- 2-3 łyżki mąki
- sok z cytryny
- 3 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
- 1/3 szklanki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyć, oczyścić z ości, pokroić na porcje, skropić sokiem z cytryny, posolić, pozostawić na 15 minut.
- Następnie na dużej patelni rozgrzać olej.
- Kawałki ryby obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbitych jajach, wreszcie w tartej bułce zmieszanej z orzechami.
- Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na rumiano.
- Podawać z kapustą z grzybami.