Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Pstrąg pieczony z jabłkami i cebulką to potrawa niskokaloryczna. Dodatek dobrze skomponowanej mieszanki ziołowej wydobywa z ryby pełnię smaku.
Polecamy również inne przepisy na dania z pstrąga: Pstrąg pieczony z masłem czosnkowym, Pstrąg duszony w ziołach oraz Pstrąg w orzechach pieczony.
Sprawdź także >>> Jakie trunki podawać do ryby
SKŁADNIKI
- 2 pstrągi (ok 500 g), (Jak wybrać dobrego pstrąga? Sprawdź tutaj.)
- 1 łyżeczka masła
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pół małej cytryny
- 1-2 średniej wielkości jabłka
- 1 cebula
- 1,5 łyżeczki Kamis Fit up! Do potraw z ryb i owoców morza lub innej przyprawy ziołowej do ryb
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę pokroić w piórka i leciutko zeszklić na patelni z małą ilością masła. Nie rumienić.
- Jabłko obrać i usunąć gniazdo nasienne.
- Pstrągi oczyścić, natrzeć od środka Kamis Fit up! Do potraw z ryb i owoców morza. Skropić sokiem z cytryny i posolić. Do każdego włożyć, pokrojoną w cienkie plasterki, ćwiartkę jabłka oraz łyżkę cebuli spiąć wykałaczkami i posmarować oliwą.
- Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Położyć na nim ryby, obłożyć resztą jabłek i cebuli i wstawić na ok. pół godziny do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Podawać z sałatą i sosem winegret.