Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Smakowity pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym to doskonały zdrowy i pożywny obiad. Zapoznaj się z tymprostym przepisem.
SKŁADNIKI
- 1 torebka Ryżu Brązowego (np. marki Britta)
- 2 filety z tuńczyka
- 50 g marynowanych kaparów
- 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
- ok. 100 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- bazylia do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.
- Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
- Upieczonego tuńczyka, polanego sosem, podaj z porcją brązowego ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.