Pieczony tuńczyk w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym

2021-03-29
materiały prasowe Britta
Smakowity tuńczyk w kaparowym przybraniu
Autor: materiały prasowe Britta
łatwy
20 min
4

Smakowity pieczony tuńczyk  w śmietanowym sosie kaparowo-limonkowym to doskonały zdrowy i pożywny obiad. Zapoznaj się z tymprostym przepisem.

SKŁADNIKI

  • 1 torebka Ryżu Brązowego (np. marki Britta)
  • 2 filety z tuńczyka
  • 50 g marynowanych kaparów
  • 150 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 cytryna
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • bazylia do dekoracji

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Filety z tuńczyka opłucz, dopraw solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego i polej oliwą z oliwek. Następnie wsadź go do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz przez około 35 minut.
  • W międzyczasie ugotuj ryż brązowy według przepisu podanego na opakowaniu.
  • Sos: Drobno posiekaj kapary. Śmietanę lub jogurt podgrzej na małym ogniu, cały czas delikatnie mieszając dorzuć kapary. Dopraw pieprzem i limonką do smaku.
  • Upieczonego tuńczyka, polanego sosem, podaj z porcją brązowego ryżu. Ozdób plasterkami cytryny oraz bazylią.
materiały prasowe Britta