Okoń morski czyli labraks z piekarnika z warzywami
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Okoń morski, czyli labraks to bardzo smaczna ryba morska. Upieczony w piekarniku z warzywami będzie bardzo pyszny. Labraks ma zwarte mięso, dzięki czemu nie rozpada się.
Zobacz też: Jak dobierać wino do poszczególnych potraw?
Okonie słyną z tego, że trudno je oczyścić z łusek. Jest jednak na to sposób. Rybę należy włożyć na 3-5 min (w zależności od wielkości) do wrzącej wody. Po takim "zaparzeniu" łuski odejdą z ryby bez najmniejszego problemu.
SKŁADNIKI
- 4 okonie morskie (labraksy)
- sok z dużej cytryny
- pół szklanki oleju
- cztery ząbki czosnku
- sól do smaku
- pieprz do smaku (najlepiej świeżo zmielony)
- kilka listków świeżej bazylii albo szałwii
- kilka pokrojonych oliwek (opcjonalnie)
- plastry cytryny
- jedna czerwona papryka
- jedna cebula
- kilka koktajlowych pomidorów
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść ryby z łusek, odetnij ostre płetwy, wypatrosz i pozbądź się oczu (okonia, nie swoich:)). Następnie rybę dokładnie umyj i osusz.
- Wymieszaj olej ze zmiażdżonym czosnkiem, solą pieprzem i sokiem cytrynowym. Marynatą, która właśnie powstała, cienko posmaruj ryby od wewnątrz i od zewnątrz. Dodatkowo do środka okonia zioła i po plasterku cytryny przeciętym na pół. Przygotowaną rybę przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ponad 20 minut (im dłużej, tym lepiej marynata wejdzie w strukturę mięsa i będzie smaczniejsze).
- Piekarnik wyłóż papierem do pieczenia, ułóż po bokach ćwiartki cebuli pomidorów i kawałki pokrojonej papryki (oczywiście pozbądź się z niej wcześniej gniazda nasiennego). Posyp ryby z wierzchu oliwkami. Pokrop warzywa olejem i posyp swoimi ulubionymi przyprawami. Na środku należy ułożyć ryby.
- Piecz wszystko około 25 minut. Podczas pieczenia możesz smarować ryby pozostałą ilością marynaty. Tylko ostrożnie, w rękawicach!
- Okonie należy podawać prosto z pieca w towarzystwie zrumienionych z nimi warzyw. Jako dodatek do dania pasuje białe pieczywo, prosta sałatka z zielonej sałaty. Posiłek może korzystnie uzupełnić lampka schłodzonego, białego wina.