Okoń morski czyli labraks z piekarnika z warzywami

Okoń pieczony z warzywami
Autor: Shutterstock Okonie należy podawać prosto z pieca w towarzystwie zrumienionych z nimi warzyw.
łatwy
15 min
4

Okoń morski, czyli labraks to bardzo smaczna ryba morska. Upieczony w piekarniku z warzywami będzie bardzo pyszny. Labraks ma zwarte mięso, dzięki czemu nie rozpada się.

 

Zobacz też: Jak dobierać wino do poszczególnych potraw?

Okonie słyną z tego, że trudno je oczyścić z łusek. Jest jednak na to sposób. Rybę należy włożyć na 3-5 min (w zależności od wielkości) do wrzącej wody. Po takim "zaparzeniu" łuski odejdą z ryby bez najmniejszego problemu.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyść ryby z łusek, odetnij ostre płetwy, wypatrosz i pozbądź się oczu (okonia, nie swoich:)). Następnie rybę dokładnie umyj i osusz.
  • Wymieszaj olej ze zmiażdżonym czosnkiem, solą pieprzem i sokiem cytrynowym. Marynatą, która właśnie powstała, cienko posmaruj ryby od wewnątrz i od zewnątrz. Dodatkowo do środka okonia zioła i po plasterku cytryny przeciętym na pół. Przygotowaną rybę przykryj i odstaw w chłodne miejsce na ponad 20 minut (im dłużej, tym lepiej marynata wejdzie w strukturę mięsa i będzie smaczniejsze).
  • Piekarnik wyłóż papierem do pieczenia, ułóż po bokach ćwiartki cebuli pomidorów i kawałki pokrojonej papryki (oczywiście pozbądź się z niej wcześniej gniazda nasiennego). Posyp ryby z wierzchu oliwkami. Pokrop warzywa olejem i posyp swoimi ulubionymi przyprawami. Na środku należy ułożyć ryby.
  • Piecz wszystko około 25 minut. Podczas pieczenia możesz smarować ryby pozostałą ilością marynaty. Tylko ostrożnie, w rękawicach!
  • Okonie należy podawać prosto z pieca w towarzystwie zrumienionych z nimi warzyw. Jako dodatek do dania pasuje białe pieczywo, prosta sałatka z zielonej sałaty. Posiłek może korzystnie uzupełnić lampka schłodzonego, białego wina.
Michał Włoch
więcej