Łosoś na szparagach: przepis na zdrowy obiad
2023-04-28
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Gotowany na parze łosoś ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi to dobry pomysł na zdrowy obiad. Sprawdź, jak go przygotować. Podajemy dobry przepis.
SKŁADNIKI
- 200 g filetu z łososia
- pęczek szparagów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- cytryna
- oliwa
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia pokrój na 4 części, posyp solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.
- Szparagom odłam twarde końcówki (białe trzeba obrać), ułóż w pojemniku do gotowania na parze.
- Na warzywach połóż kawałki łososia i pomidorki.
- Gotuj pod przykryciem ok. 15 minut.
- Przełóż na półmisek, oprósz solą i pieprzem, skrop sosem z łyżki soku z cytryny wymieszanym z 2 łyżkami oliwy.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Zobacz też nasze inne przepisy na dania ze szparagami