Łosoś dziewiczy: najprostszy łosoś z grilla
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Na grillu zamiast karkówki i kaszanki warto przyrządzić ryby - z pożytkiem dla naszego zdrowia. Łosoś to ryba, która nie tylko jest bardzo zdrowa, ale też łatwa w przygotowaniu i udaje się zawsze. Podajemy sposób na najprostszego łososia z grilla - dla niewprawnych lub lubiących dania nieskomplikowane, ale smaczne.
SKŁADNIKI
- 4 kawałki fileta z łososia ze skórką,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia nacieramy solą od strony skóry, kropimy sokiem cytrynowym po mięsie.
- Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.
- Smarujemy cienką warstwą oleju i układamy na rozgrzanym grillu skórą do dołu, a gdy się zrumieni, przekładamy na drugą stronę i dopiekamy. Razem około 10 minut w zależności od wielkości fileta.
- Podajemy z sosem twarożkowo- koperkowym (twarożek ze śmietaną doprawiony koperkiem, solą i ewentualnie pieprzem).