Halibut z grilla w czosnkowej marynacie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Aby przygotować halibuta z grilla, wystarczy go wcześniej zamarynować. Samo pieczenie zajmuje zaledwie kilka minut. Nim się obejrzysz, już będziesz się delektować smakiem tej wspaniałej ryby.
SKŁADNIKI
- 4 filety z halibuta
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- olej sezamowy
- sherry
- kawałek imbiru
- cukier, sól, przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw przygotuj marynatę. Czosnek i natkę posiekaj. Zetrzyj 1 łyżkę imbiru.
- Zmiksuj z pozostałymi składnikami.
- Rybę umyj, osusz, przełóż do miski i zalej marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny.
- Rybę osącz. Rozgrzej grill. Piecz po 6 minut z każdej strony, polewając marynatą. Dobrze jest umieścić rybę w specjalnym koszyku do grillowania.