Żeberka z gorzką czekoladą - przepis na oryginalne danie [GALERIA ZDJĘĆ]

Żeberka z gorzką czekoladą - przepis na oryginalne danie [GALERIA ZDJĘĆ]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żeberka w gorzkiej czekoladzie to zaskakująco smaczne danie, bo czekolada podkreśla aromat mięsa.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 25 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żeberka z gorzką czekoladą będą prawdziwym zaskoczeniem dla domowników. To dowód na to, że popularne słodkości sprawdzają się nie tylko jako deser. Jeśli lubisz eksperymenty kulinarne, wypróbuj ten ciekawy przepis.

Składniki

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych

  • 60 g czerwonej cebuli

  • 14 g czosnku podsmażonego

  • 5 g czosnku surowego

  • 2 g tymianku

  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs

  • 2 g rozmarynu

  • 150 g ketchupu

  • 50 g octu balsamicznego

  • 3 g imbiru

  • 100 g gorzkiej czekolady

  • 4 g gałki muszkatołowej

  • 100 g cukru brązowego

  • 5 g cynamonu

  • 500 g oleju roślinnego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę.

  • Połowę czosnku podsmażamy w garnku na oleju z cebulą, imbirem, cynamonem, gałką muszkatołową, tymiankiem i rozmarynem do momentu, aż zioła i cebula zaczną przybierać lekko brązowy kolor.

  • Następnie dodajemy cukier i przyprawę do mięs. Wszystko razem smażymy, aż cukier ulegnie częściowej karmelizacji.

  • Dodajemy ocet, ketchup i czekoladę.

  • Doprawiamy resztą przyprawy, czosnkiem i ewentualnie solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli marynata będzie za gęsta, dodajemy odrobinę wody.

  • Żeberka obtaczamy w marynacie, przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 190° C przez 80 minut.

Ocena: 4,5