Tradycyjny sernik krakowski - sprawdzony przepis na polski sernik
Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty - obiad na poniedziałek z resztek niedzielnej uczty

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to świetny pomysł na obiad na poniedziałek.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 15 MINUT
Porcja dla: 2 OSÓB
Przygotowując obiad na poniedziałek warto wykorzystać resztki pieczonego mięsa i surówki z niedzielnej uczty. Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to smaczne danie, które można zrobić z resztek. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i mamy pyszny obiad, co w poniedziałek bywa niekiedy trudne.
Składniki
2 pszenne tortille
200-300 g pieczonego kurczaka
4 łyżki przecieru pomidorowego
1 ząbek czosnku
1 garść poszatkowanej czerwonej kapusty (lub surówka z niedzieli)
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sok z cytryny lub limonki
pieprz i sól
Przygotowanie krok po kroku:
Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, dołóż przecier pomidorowy, delikatnie posól i wymieszaj.
Mięso z kurczaka podziel na nieduże kawałki, podgrzej je w pomidorowym sosie.
Tortille zwilż delikatnie wodą i podgrzej je na suchej patelni, powinny być ciepłe, ale niezbyt wysuszone (sztywne).
Na ciepłe tortille wyłóż podgrzanego kurczaka i nieco kapusty lub surówki, polej sosem pomidorowym i wykończ odrobiną jogurtu naturalnego przyprawionego sokiem z cytryny, solą i pieprzem.