Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty - obiad na poniedziałek z resztek niedzielnej uczty

Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty - obiad na poniedziałek z resztek niedzielnej uczty
Autor: Shutterstock Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to świetny pomysł na obiad na poniedziałek.
łatwy
15 min
4

Przygotowując obiad na poniedziałek warto wykorzystać resztki pieczonego mięsa i surówki z niedzielnej uczty. Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to smaczne danie, które można zrobić z resztek. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i mamy pyszny obiad, co w poniedziałek bywa niekiedy trudne. 

SKŁADNIKI

  • 2 pszenne tortille
  • 200-300 g pieczonego kurczaka
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść poszatkowanej czerwonej kapusty (lub surówka z niedzieli)
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny lub limonki
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, dołóż przecier pomidorowy, delikatnie posól i wymieszaj.
  • Mięso z kurczaka podziel na nieduże kawałki, podgrzej je w pomidorowym sosie.
  • Tortille zwilż delikatnie wodą i podgrzej je na suchej patelni, powinny być ciepłe, ale niezbyt wysuszone (sztywne).
  • Na ciepłe tortille wyłóż podgrzanego kurczaka i nieco kapusty lub surówki, polej sosem pomidorowym i wykończ odrobiną jogurtu naturalnego przyprawionego sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Jak zrobić domową TORTILLĘ pszenną? Zobacz wideo Beszamel.pl
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej