Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty - obiad na poniedziałek z resztek niedzielnej uczty

Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty - obiad na poniedziałek z resztek niedzielnej uczty

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to świetny pomysł na obiad na poniedziałek.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Przygotowując obiad na poniedziałek warto wykorzystać resztki pieczonego mięsa i surówki z niedzielnej uczty. Tortilla z pieczonym kurczakiem i surówką z kapusty to smaczne danie, które można zrobić z resztek. Dzięki temu nie marnujemy jedzenia i mamy pyszny obiad, co w poniedziałek bywa niekiedy trudne. 

Składniki

  • 2 pszenne tortille

  • 200-300 g pieczonego kurczaka

  • 4 łyżki przecieru pomidorowego

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 garść poszatkowanej czerwonej kapusty (lub surówka z niedzieli)

  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

  • sok z cytryny lub limonki

  • pieprz i sól

Przygotowanie krok po kroku:

  • Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek zacznie mocno pachnieć, dołóż przecier pomidorowy, delikatnie posól i wymieszaj.

  • Mięso z kurczaka podziel na nieduże kawałki, podgrzej je w pomidorowym sosie.

  • Tortille zwilż delikatnie wodą i podgrzej je na suchej patelni, powinny być ciepłe, ale niezbyt wysuszone (sztywne).

  • Na ciepłe tortille wyłóż podgrzanego kurczaka i nieco kapusty lub surówki, polej sosem pomidorowym i wykończ odrobiną jogurtu naturalnego przyprawionego sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Ocena: 3,5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.