Rzepa faszerowana mięsem: łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Rzepa, choć niedoceniana, jest wartościowym warzywem. Rzepa jest dobrym źródłem błonnika i substancji odżywczych. Rzepę można jeść na surowo. Ale najlepsza jest gotowana, pieczona i zapiekana. Ponieważ rzepa należy do rodziny warzyw kapustowatych świetnie komponuje się z mięsem. Polecamy przepis na rzepę nadziewaną mięsem.
Polecamy także przepisy: Sałatka z rzepy i salcesonu jak u Magdy Gessler oraz Surówka z czarnej rzepy: przepisy siostry Anastazji
SKŁADNIKI
- 8 niedużych rzep tej samej wielkości lub 8 sztuk czarnej rzodkwi
- 25 dag mielonego mięsa mieszanego
- cebula
- 1/2 kajzerki
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki śmietany
- jajko
- łyżka oleju
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane rzepy obgotuj krótko we wrzącej wodzie. Przestudź, zetnij wierzchy, wydrąż środki.
- Na farsz wymieszaj mięso, namoczoną (w mleku) i odciśniętą bułkę, podsmażoną na oleju i posiekaną cebulę, jajko. Przypraw solą i pieprzem.
- Rzepy napełnij farszem, przykryj odciętymi wierzchami, ustaw ciasno w rondlu, zalej 3/4 wysokości wodą, dodaj sól, cukier i duś aż będą miękkie. Pod koniec duszenia wlej śmietanę.