Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Roladki z drobiu nadziewane suszoną śliwką i boczkiem to pyszne i proste danie obiadowe. Drób świetnie komponuje się ze słodką i dymną w smaku śliwką suszoną. Boczek dodaje sznyclom dodatkowego aromatu. Mięso przygotowane według przepisu na roladki nadziewane suszoną śliwką podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną.
SKŁADNIKI
- 4 sznycle z piersi kurczaka lub indyka
- 8 bardzo cienkich plastrów wędzonego boczku
- 50 g ślwiek suszonych
- słodka papryka w proszku
- grubo mielony pieprz czarny
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Sznycle drobiowe rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
- Przyprawiamy roladki solą i papryką z każdej strony. Na każdym filecie rozkładamy po 2 plastry boczku i kilka śliwek po czym zwijamy w roladkę. Jeśli roladki otwierają się, używamy wykałaczek.
- Roladki obtaczamy w grubo mielonym pieprzu
- Obsmażamy roladki na odrobinie oleju. Przykrywamy pokrywką i dusimy jeszcze 10 minut.
- Gotowe roladki podajemy z gotowanymi ziemniakami i sałatą ze śmietaną.