Przepis na kurczaka po tajsku. Sprawdzony przepis kuchni orientalnej

2021-03-29
Przepis na pierś kurczaka po tajsku
Autor: Shutterstock
średni
140 min
4

Przepis na piersi kurczaka  po tajsku jest banalnie prosty, a niezwykle smaczny. Kuchnia orientalna to wyraziste, pikantne aromaty. Łatwe, pełne smaku dania do przygotowania w domowym zaciszu nie odbiegają niczym od tych z restauracji. Wyczaruj smak Tajlandii i oczaruj swoich gości.

 

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka 1 por (tylko biała część)
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • paczka kiełków fasoli mung
  • sól do smaku
  • 3 łyżeczki sezamu
  • ryż jaśminowy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pierś kurczaka umyj i pokrój mięso w długie plasterki.
  • Wymieszaj miód, sos sojowy, chilli i sól, zamarynuj przyprawami mięso kurczaka.
  • Wstaw mięso do lodówki na 1,5 godziny.
  • Paprykę, pora i marchewkę umyj i pokrój w cienkie słupki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
  • Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka.
  • Dodaj warzywa i wlej marynatę, w której był kurczak.
  • Dodaj kiełki fasoli mung i sezam, jeszcze chwilę razem podsmaż.
  • Podawaj z ryżem jaśminowym.