Przepis na kurczaka po tajsku. Sprawdzony przepis kuchni orientalnej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          średni
      
      
        
          140 min
      
      
        
          4
      
    Przepis na piersi kurczaka po tajsku jest banalnie prosty, a niezwykle smaczny. Kuchnia orientalna to wyraziste, pikantne aromaty. Łatwe, pełne smaku dania do przygotowania w domowym zaciszu nie odbiegają niczym od tych z restauracji. Wyczaruj smak Tajlandii i oczaruj swoich gości.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
 - 1 żółta papryka
 - 1 zielona papryka 1 por (tylko biała część)
 - 1 marchewka
 - 1 cebula 2 łyżki miodu
 - 1 łyżka sosu chili
 - 1 łyżka sosu sojowego
 - paczka kiełków fasoli mung
 - sól do smaku
 - 3 łyżeczki sezamu
 - ryż jaśminowy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczaka umyj i pokrój mięso w długie plasterki.
 - Wymieszaj miód, sos sojowy, chilli i sól, zamarynuj przyprawami mięso kurczaka.
 - Wstaw mięso do lodówki na 1,5 godziny.
 - Paprykę, pora i marchewkę umyj i pokrój w cienkie słupki. Cebulę pokrój w cienkie krążki.
 - Na rozgrzanej patelni podsmaż kurczaka.
 - Dodaj warzywa i wlej marynatę, w której był kurczak.
 - Dodaj kiełki fasoli mung i sezam, jeszcze chwilę razem podsmaż.
 - Podawaj z ryżem jaśminowym.