Pieczeń zbójnicka z szynki wieprzowej z wątróbką i jabłkiem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pieczeń zbójecka z szynki wieprzowej, wypełniona wątróbką drobiową i smażonym jabłkiem. Najlepiej podawać ją z puree ziemniaczanym i sałatką z kiszonych ogórków.
Poznaj nasze inne przepisy na szynkę:
Domowa szynka gotowana z ziołami [wędlina na zimno albo danie mięsne na ciepło]
Szynka peklowana gotowana - sprawdzony przepis na domową wędlinę!
Szynka wieprzowa z goździkami według Magdy Gessler [WIDEO]
SKŁADNIKI
- 1 kg szynki
- 2 jabłka
- 150 g wędzonego boczku
- pół kg wątróbki drobiowej
- cebula
- jajko
- bułka tarta
- ząbek czosnku
- 3 łyżeczki majeranku
- szczypta ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wątróbki drobiowe umyj i osusz. Zrumień na rozgrzanym oleju. Zdejmij z patelni, przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
- Na patelnię na której smażyła się wątróbka wrzuć umyte, obrane i pokrojone na części jabłko, przypraw pieprzem i majerankiem.
- Szynkę i boczek zmielić w maszynce do mięsa, dodać posiekaną cebulę i czosnek, jajko i resztę przypraw.
- Mięso wyrobić na gładką masę i ułożyć warstwę na spodzie wysmarowanego tłuszczem naczynia do pieczenia.
- Na mięsie ułożyć drobiowe wątróbki oraz usmażone jabłka i przykryć kolejną warstwa mięsa.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.