Łopatka wieprzowa duszona z cebulą - najprostszy sposób na soczystą łopatkę
2021-09-22
łatwy
40 min
4
Przepis na łopatkę wieprzową duszoną z cebulą to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Dlaczego? Łopatka to jeden z tańszych gatunków mięsa wieprzowego. Ten kawałek mięsa najlepszy jest właśnie w sosie, bo musi się wolno gotować, aby oddać cały aromat wieprzowiny. Dania z sosem uwielbiane są przez dzieci, a i dorośli nie będą się przed duszoną łopatką bronić. Warto zrobić jej więcej i część zamrozić w porcjach, gdyż to danie świetnie smakuje w wersji odgrzewanej. Zatem nie czekaj, kup łopatkę wieprzową i uduś ją z cebulą w stylu slow food.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg łopatki wieprzowej
- 4 cebule
- 4 łyżki oleju
- łyżka suszonego majeranku
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Cebule obrać i pokroić w grube plasterki.
- W żeliwnym garnku mocno rozgrzać olej, włożyć całe mięso i obsmażyć krótko z każdej strony, aby zamknąć soki. Zmniejszyć ogień, dodać cebule, a gdy się zeszkli dolać szklankę wody, przykryć i dusić około godziny. W połowie duszenia sprawdzić, czy do wytworzonego sosu nie trzeba dolać trochę wody.
- Mięso podawać pokrojone w plastry z sosem cebulowym. Pasują do niego gotowane lub smażone ziemniaki, kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne