Kaczka w czerwonej cebulce - smakowity przepis

2021-03-29
materiały prasowe Olitalia
Kaczka w czerwonej cebulce
Autor: materiały prasowe Olitalia Kaczkę można przyrządzać na wiele sposobów - nie tylko z jabłkami
łatwy
35 min
4

Kaczka w czerwonej cebulce zachwyca intensywnym aromatem oraz niezwykłą chrupkością. Wypróbuj nasz bardzo prosty przepis na kaczkę w czerwonej cebulce.

SKŁADNIKI

  • 2 piersi z kaczki ze skórą
  • ząbek czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti
  • gałązka rozmarynu
  • pół szklanki bulionu mięsnego
  • 2 łyżki bulionu mięsnego (może być z kostki)
  • oliwa z oliwek, np. Olitalia extra vergine
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi z kaczki pokropić oliwą z oliwek, np. Olitalia i włożyć do rozgrzanego garnka.
  • Kiedy "puszczą" nieco tłuszczu, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz rozmaryn.
  • Obsmażać, aż do momentu, gdy piersi będą miały złotobrązowy kolor, odlać nadmiar tłuszczu i pokropić mięso octem balsamicznym, następnie dodać bulion, sól i pieprz. Dusić przez ok. 10 minut.
  • Tak przyrządzoną kaczkę najlepiej serwować pokrojoną w plastry w towarzystwie ziemniaczków i buraczków.
materiały prasowe Olitalia