Jagnięcina w sosie śmietanowym

Jagnięcina w sosie śmietanowym

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Jagnięcina w sosie śmietanowym to wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 120 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Jagnięcina w sosie śmietanowym to pomysł na oryginalne i smaczne danie obiadowe. Przeczytaj, jak przygotować tę wykwintną potrawę, kuszącą aromatem świeżych ziół.

Składniki

  • Składniki do przygotowania mięsa:

  •  

  • udziec jagnięcy (2 kg)

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek

  • 3-4 łyżeczki soli

  • 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego

  • 3-4 łyżeczki tymianku

  • 3-4 łyżeczki bazylii

  • 3-4 łyżeczki rozmarynu

  •  

  • Składniki na sos:

  •  

  • 2-3 kostki serka topionego

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.

  • 1/2 pęczka świeżej mięty

  • szczypta soli

  • szczypta pieprzu

  •  

  • do dekoracji: listki świeżej mięty

Przygotowanie krok po kroku:

  • Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą.

  • Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24 h do 48 h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 2 h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.

  • Śmietankę mieszamy z serkiem i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.

  • Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.

Ocena: 5