Gulasz wołowy z pieczarkami: przepis na smaczny obiad

2021-03-29
Gulasz wołowy z pieczarkami: przepis na smaczny obiad
Autor: thinkstockphotos.com Gulasz wołowy z pieczarkami to danie obiadowe dla całej rodziny. 
łatwy
20 min
4

Gulasz z wołowiny duszony z pieczarkami to pyszne danie na rodzinny obiad. Na gulasz wybieramy tańsze kawałki mięsa wołowego: kark, łopatkę, mostek lub goleń. Wszystkie wymienione gatunki wołowiny wymagają dłuższej obróbki cieplnej, zatem przygotowanie gulaszu trzeba zaplanować (nawet dzień wcześniej), gdyż mięso będzie się dusiło od 1,5 godziny do 2 godzin. Warto jednak włożyć trochę wysiłku w przygotowanie gulaszu, aby delektować się smakiem wołowiny w aromatycznym pieczarkowym wywarze. 

Wypróbujcie także przepis na Gulasz wołowy z czerwonym winem oraz Feoijadę, brazylijski gulasz

SKŁADNIKI

  • 800 g wołowiny
  • 2 cebule 
  • 2 marchewki
  • 500 g  małych pieczarek
  • bulion warzywny
  • kilka łyżek oleju
  • 1 łyżeczka tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebule obieramy, szatkujemy drobno i podsmażamy na dwóch łyżkach oleju, przekładamy do większego garnka.
  • Mięso kroimy w większą kostkę, podsmażamy na patelni na 4 łyżkach oleju do zrumienienia. Mięso zalewamy bulionem warzywnym, zagotowujemy, przekładamy do garnka.
  • Do garnka dokładamy zioła, sól i pieprz.
  • Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień, dusimy godzinę. Od czasu do czasu mieszamy i dolewamy bulionu.
  • Pieczarki kroimy na połówki, marchewkę na talarki. Na patelni podsmażamy marchewkę, gdy zacznie pachnieć karmelem, dodajemy pieczarki i smażymy, aż puszczą sok. 
  • Po godzinie dodajemy do gulaszu podsmażoną marchewkę oraz pieczarki razem z sokiem, jaki puściły na patelni. Dolewamy bulionu, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszają i w razie potrzeby dolewając bulionu.
  • Podajemy z gotowanymi ziemniakami.