Cynaderki z jabłkowym cydrem: przepis na duszone nerki
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Cynaderki duszone z cydrem i jabłkami to pyszne danie obiadowe, które dostarcza wartościowego białka dla całej rodziny. Delikatny gulasz z nerek polubią duzi i mali. Do tego nerki wieprzowe lub cielęce należą do tanich produktów. Wypróbujcie przepis na cynaderki duszone w aromatycznym jabłkowym sosie i cieszcie się ich smakiem z rodziną i przyjaciółmi.
SKŁADNIKI
- 600 g nerek wieprzowych lub cielęcych
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2-3 twarde jabłka
- 2 szklanki cydru
- pół szklanki śmietany
- kawałek imbiru wielkości męskiego kciuka
- 1 łyżka majernaku
- 4 kopiaste łyżki klarowanego masła lub 100 ml oleju
- pieprz
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nerki starannie opłukać, rozciąć wzdłuż nie przekrawając całkowicie, wymoczyć w wodzie przez około 30 minut.
- Zalać nerki wrzącą wodą, zagotować, odlać wywar. Gdy nerki ostygną, pokrajać w półplasterki, niezbyt cienkie,
- W garnku z grubym dnem rozgrzać połowę masła i osmażyć nerki oprószone mąką.
- Cebulę pokroić w piórka (wzdłuż od piętki do ogonka) i dodać do nerek.
- Gdy cebula się zeszkli, dodać przyprawy: majeranek, pieprz i sól, zalać cydrem i dusić nerki do miękkości.
- Jabłka obierać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki, usmażyć na pozostałym maśle z dodatkiem cukru, odrobiny soli i świeżo zmielonego pieprzu.
- Pod koniec duszenia dodać do nerek śmietanę oraz karmelizowane jabłka. Zagotować i od razu podawać.
- Podawać z pieczonymi ziemniakami.