Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona

Baranina na ostro po afrykańsku - przepis Johna Godsona

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Baraninę na ostro po afrykańsku poleca John Godson.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Baranina na ostro po afrykańsku jest łatwa do zrobienia i zawsze się uda. Potrawa jest intensywna w smaku i aromatyczna.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso kroimy na grubsze kotlety, oczyszczamy z błony, skóry, usuwamy kości. Solimy, przyprawiamy chili, tymiankiem.

  • Kroimy na plasterki cebulę i rozkładamy na mięsie, lekko skrapiamy olejem i zostawiamy na noc w lodówce, żeby się zamarynowało.

  • Następnego dnia wrzucamy nasze kotlety do rondla, dodajemy pokrojone pomidory i dusimy na małym ogniu.

  • Jeśli uznamy to za konieczne, możemy dodać odrobinę oleju. Możemy też dodać kolejną porcję tymianku i kilka ząbków czosnku.

  • Potrawa ma być aromatyczna i na ostro. Mięso będzie do jedzenia po ok. godzinie.

  • Baraninę podajemy z ryżem lub z ziemniakami. W ten sam sposób Afrykanie przygotowują potrawę z mięsa kozy.

Ocena: 5