Arroz con pollo: udka kurczaka z ryżem po hiszpańsku
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Arroz con pollo, czyli ryż z kurczakiem to danie wywodzące się z kuchni hiszpańskie. Udka kurczaka z ryżem są bardzo popularne w całej kulturze ibero-amerykańskiej. Ryż z kurczakiem gotowany jest podobnie do paelli, ale w miejsce krojonej piersi kurczaka używa się kurzych nóżek. Wypróbujcie przepis na udka kurczaka z ryżem i cieszcie się wybornym smakiem arroz con pollo z rodziną i przyjaciółmi.
Polecamy przepis na: Tradycyjna paella krok po kroku
SKŁADNIKI
- 4 nóżki kurczaka lub 6 udek lub 8 podudzi (pałek)
- 1 szklanka ryżu
- 2-3 szklanki gorącego bulionu z kury
- 1 duża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 mała marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 1 pomidor lub garść koktajlowych
- pół szklanki mrożonego groszku zielonego
- szczypta szafranu lub kurkuma (do zabarwienia ryżu)
- pieprz, sól, bazylia, tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać paprykę, smażyć kilka minut.
- Dodać kurczaka i obsmażyć udka z obu strona przez kilkanaście minut, tak aby się usmażył, ale nie przypalił. Dodać drobno pokrojoną marchewkę i obranego ze skórki pomidora, smażyć 2-3 minuty.
- Zalać 2 szklankami gorącego bulionu. Ilość wymaganego buliony do przyrządzenia potrawy zależy głównie od rodzaju użytego ryżu i siły ognia na którym smażymy. Należy mieć nieco gorącego bulionu w rezerwie na wypadek, gdyby cały płyn został wchłonięty, a ryż nadal był twardy.
- Dodać przyprawy i szafran lub dużo tańszą kurkumę. Zagotować.
- Dodać ryż. Pierwsze 10 minut gotować na dużym ogniu często mieszając.
- Dodać groszek, zmniejszyć ogień i nie mieszać. W razie potrzeby potrząsać naczyniem. Gotować kolejne 10 minut, aż ryż będzie miękki, dolewając w razie potrzeby gorącego bulionu.
- Po wyłączeniu ognia dobrze jest zostawić patelnię na kilka minut, aby ryż "odpoczął".
- Można do smaku skropić sokiem z cytryny.