Aksamitne spaghetti z sosem z pieczonego kurczaka - oszczędne i pyszne danie z resztek świątecznego obiadu

Aksamitne spaghetti z sosem z pieczonego kurczaka - oszczędne i pyszne danie z resztek świątecznego obiadu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Spaghetti z sosem z pieczonego kurczaka to świetny sposób na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Spaghetti z sosem z pieczonego kurczaka to świetny sposób na wykorzystanie resztek świątecznego lub niedzielnego kurczaka. Do dania można użyć kurczaka pieczonego lub gotowanego, a nawet smażonego. Danie jest niedrogie, pozwala wykorzystać resztki i smacznie zjeść. Czego chcieć więcej.

Składniki

  • 1 opakowanie spaghetti

  • 1-2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka pieczonego lub gotowanego

  • kilka pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 szklanka bulionu drobiowego

  • 2 łyżki musztardy

  • 2 łyżki maki

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 łyżka siekanej natki

  • pieprz i sól

  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać i posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Zeszklić w garnku na rozgrzanym maśle, wlać bulion i gotować 5 min.

  • Mąkę dokładnie rozprowadzić w śmietanie i dodać do wywaru razem z osączonym z zalewy groszkiem i kurczakiem.

  • Doprawić solą, pieprzem i musztardą, gotować jeszcze 5 minut.

  • Ugotowane al dente spaghetti wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać siekaną natką.

Ocena: 5
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.