Ziemniaki pieczone z pestkami - sprawdzony przepis

2021-03-29
Delfina
ziemniaki-pieczone-z-pestkami-sprawdzony-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Pieczone ziemniaki mogą stanowić samodzielne danie
łatwy
30 min
4

Pieczone ziemniaki z dodatkiem zdrowych pestek to prosta potrawa, którą przygotujesz w mniej więcej 25 minut. Pestki dodane do ziemniaków to zdrowe i... chrupiące urozmaicenie ich smaku.

SKŁADNIKI

  • 1 kg małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach na pół miękko,
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego,
  • 2 garście wyłuskanych pestek słonecznika, można je zastąpić pestkami dyni
  • pół pęczka szczypiorku
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Blachę smarujemy łyżeczką oleju.
  • Obrane ze skórek ziemniaki nacinamy, następnie układamy na blasze, skrapiamy olejem, oprószamy solą.
  • Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
  • Wyjmujemy, odwracamy ziemniaki na drugą stronę i posypujemy pestkami słonecznika. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut - do momentu aż będę przyrumienione.
  • Szczypiorek szatkujemy i posypujemy ziemniaki przed podaniem.
  • Jeżeli wolimy ziemniaki na ostro możemy na samym początku wymieszać olej z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku.
Delfina