Ziemniaki pieczone z pestkami - sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Pieczone ziemniaki z dodatkiem zdrowych pestek to prosta potrawa, którą przygotujesz w mniej więcej 25 minut. Pestki dodane do ziemniaków to zdrowe i... chrupiące urozmaicenie ich smaku.
SKŁADNIKI
- 1 kg małych ziemniaków, ugotowanych w mundurkach na pół miękko,
- 6 łyżek oleju słonecznikowego,
- 2 garście wyłuskanych pestek słonecznika, można je zastąpić pestkami dyni
- pół pęczka szczypiorku
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Blachę smarujemy łyżeczką oleju.
- Obrane ze skórek ziemniaki nacinamy, następnie układamy na blasze, skrapiamy olejem, oprószamy solą.
- Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut.
- Wyjmujemy, odwracamy ziemniaki na drugą stronę i posypujemy pestkami słonecznika. Ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 minut - do momentu aż będę przyrumienione.
- Szczypiorek szatkujemy i posypujemy ziemniaki przed podaniem.
- Jeżeli wolimy ziemniaki na ostro możemy na samym początku wymieszać olej z dwoma posiekanymi ząbkami czosnku.