Wegetariańskie klopsiki z ciecierzycy
2021-03-29

łatwy
0 min
4
Wegetariańskie klopsiki to pomysł na bezmięsny obiad. Nie tylko dla wegetarian i wegan, ale też dla osób, które dążą do ograniczenia mięsa w diecie. Zdrowe i beztłuszczowe, a na dodatek łatwe do przygotowania.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka kukurydzy konserwowej (w sezonie z kolby, poza sezonem ze słoika)
- 1 szklanka mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- woda
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z ciecierzycy przesiej przez sito do dużej miski, dodaj przyprawy i wymieszaj. Paprykę pokrój w małą kostkę, a kukurydzę i groszek przelej ciepłą wodą.
- Do miski dodaj ½ szklanki letniej wody oraz wszystkie warzywa, sos sojowy i olej. Wymieszaj do połączenia składników i dodaj w razie potrzeby większą porcję wody, aż powstanie klejąca się masa. Odstaw na kilkanaście minut.
- Masa na klopsiki powinna być gęsta, jednak nie może być zbyt sucha – ma bez problemu dać się formować. Zwilżonymi dłońmi formuj kulki i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Klopsiki włóż do piekarnika rozgrzanego do 190°C i piecz około 30 minut, aż będą chrupiące i rumiane.