Placki z dyni i ziemniaków - przepis na lekkie dyniowe placuszki

2021-03-29
Placki z dyni - przepis na lekkie dyniowe placuszki
Autor: thinkstockphotos.com Placki z dyni to odchudzona wersja tradycyjnych placków ziemniaczanych.
łatwy
20 min
4

Przepis na szybkie placuszki dyniowe, idealne na lekką kolację. Placki z dyni możesz przygotować w wersji wytrawnej lub słodkiej. Wytrawne placki z dyni proponujemy podać z lekką sałatką z pomidorów. Oto sposób przygotowania. 

SKŁADNIKI

  • 60 dag dyni
  • 30 dag ziemniaków
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obieramy ze skórki i wydrążamy pestki.
  • Ziemniaki obieramy, płuczemy i osuszamy.
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kostkę.
  • Dynię i ziemniaki ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Odciskamy z masy nadmiar soku, dodajemy cebulę, mąkę i jajka. Gdyby ciasto było zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze jedną łyżkę mąki, ale nie więcej. Na koniec dodajemy posiekany koperek. 
  • Smażymy placki z obu stron na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia. Podajemy na gorąco na kolację z sałatką z pomidorów.
  • Placki z dyni można też zrobić na słodko - z cukrem i śmietaną. Nie należy wówczas dodawać cebuli.