Kluski migdałowe z sosem brzoskwiniowym - przepis na oryginalne kluski

2021-03-29
Mirosława Kopoczek
Kluski migdałowe z sosem z brzoskwiń
Autor: Shutterstock Nietypowe kluski migdałowe podajemy z sosem z brzoskwiń.
średni
30 min
4

Kluski migdałowe to pomysł na oryginalne danie na słodko. Podawane są z sosem brzoskwiniowym. Brzoskwinie - owoce bogate w witaminy A i C oraz wapń, potas i błonnik - smakują nie tylko na surowo. Są też wdzięcznym składnikiem dań na gorąco. Sprawdźcie sami!

Polecamy:

Ciasto jajko sadzone - przepis na efektowny sernik z brzoskwiniami

Peach pie: amerykański placek z brzoskwiniami

Kuskus z brzoskwiniami i orzechami - prosty przepis

Obłędne knedle serowe z brzoskwiniami

SKŁADNIKI

  • ¼ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/3 szklanki serka pleśniowego
  • ¼ szklanki chudego mleka
  • ½ łyżeczki esencji waniliowej
  •  
  • Masa brzoskwiniowa:
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • 6 średniej wielkości brzoskwiń (poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki - wtedy należy pominąć cukier oraz zmniejszyć ilość wody)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ułóż migdały na blasze i praż, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przełóż je do miski i wymieszaj z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i odstaw.
  • Zmiksuj ser, mleko, wanilię i dodaj do produktów w miseczce. Wymieszaj.
  • Brzoskwinie pokrój na kawałki.
  • Wodę, cukier i brzoskwinie zagotuj na patelni. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez 5 minut.
  • Z ciasta serowego uformuj 4 jednakowej wielkości kulki i duś przez ok. 10 minut razem z brzoskwiniami na przykrytej patelni.
  • Gotowe danie rozłóż na talerze.
Mirosława Kopoczek