Kluski migdałowe z sosem brzoskwiniowym - przepis na oryginalne kluski

Kluski migdałowe z sosem brzoskwiniowym - przepis na oryginalne kluski

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Nietypowe kluski migdałowe podajemy z sosem z brzoskwiń.

Ocena: 5,0

Poziom: ŚREDNI

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Kluski migdałowe to pomysł na oryginalne danie na słodko. Podawane są z sosem brzoskwiniowym. Brzoskwinie - owoce bogate w witaminy A i C oraz wapń, potas i błonnik - smakują nie tylko na surowo. Są też wdzięcznym składnikiem dań na gorąco. Sprawdźcie sami!

Składniki

  • ¼ szklanki płatków migdałowych

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 łyżki cukru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • łyżeczka sody oczyszczonej

  • 1/3 szklanki serka pleśniowego

  • ¼ szklanki chudego mleka

  • ½ łyżeczki esencji waniliowej

  •  

  • Masa brzoskwiniowa:

  • ½ szklanki wody

  • 2 łyżki cukru

  • 6 średniej wielkości brzoskwiń (poza sezonem można użyć brzoskwiń z puszki - wtedy należy pominąć cukier oraz zmniejszyć ilość wody)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Ułóż migdały na blasze i praż, aż nabiorą złotego koloru. Następnie przełóż je do miski i wymieszaj z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i odstaw.

  • Zmiksuj ser, mleko, wanilię i dodaj do produktów w miseczce. Wymieszaj.

  • Brzoskwinie pokrój na kawałki.

  • Wodę, cukier i brzoskwinie zagotuj na patelni. Zmniejsz płomień i duś bez przykrycia przez 5 minut.

  • Z ciasta serowego uformuj 4 jednakowej wielkości kulki i duś przez ok. 10 minut razem z brzoskwiniami na przykrytej patelni.

  • Gotowe danie rozłóż na talerze.

Ocena: 5