Bucatini w stylu Capri

2021-03-29
Bucatini w stylu Capri
Autor: Shutterstock Bucatini doskonale wchłania sos i wybornie smakuje
łatwy
30 min
4

Bucatini w stylu Capri to neapolitańska kwintesencja smaku. Makaron bucatini wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, ale ma dziurkę w środku. Jest też nieco grubszy i doskonale wchłania sos. Suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. Wykorzystaj przepis na bucatini w stylu Capri.

SKŁADNIKI

  •  300 g makaronu bucatini 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • 1 słoiczek pomidorków półsuszonych 
  • 1 żółta papryka
  • 30 czarnych oliwek 
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 garście świeżej bazylii
  • oliwa z oliwek extra vergin 
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Odsącz pomidorki półsuszone i pokrój je.
  • Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę.
  • Gdy warzywa się podsmażą, dodaj pomidory z puszki, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut.
  • Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii.
  • Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!