Pączki sklepowe - czy wiesz, co jest w ich składzie? Dlaczego pączki w supermarkecie są tak tanie?

2024-02-06 13:47

Jeśli masz dylemat, czy kupić pączki, czy zrobić je samodzielnie, rzuć okiem na skład sklepowych wypieków. Po przeczytaniu długiej listy dodatków do żywności, które znajdują się w pączku, dylematu mieć nie będziesz! Pączki na tłusty czwartek - tylko domowe!

paczki-sklepowe-czy-wiesz-co-jest-w-ich-skladzie.JPG
Autor: redakcja Pączki sklepowe - czy wiesz, co jest w ich składzie?

Spis treści

  1. Pączki domowe czy ze sklepu?
  2. Jakie dodatki do żywności znajdziesz w pączkach ze sklepu?
  3. Polecamy przepisy na pyszne domowe pączki

Pączki domowe czy ze sklepu?

Które dodatki do żywności mogą niepokoić i czym one są w rzeczywistości? Specjaliści od zdrowego żywienia ostrzegają, że im więcej chemii w jedzeniu, tym bardziej cierpi na tym nasze zdrowie. Choć wiele z dodatków do żywności jest dopuszczonych do spożycia, ich kumulacja w organizmie może doprowadzić do licznych chorób (także nowotworowych czy alergii!).

Dozwolone dawki chemii w jedzeniu są określane na podstawie obecnej wiedzy -  za jakiś czas może jednak się okazać, że i w takiej ilości są szkodliwe. Co więcej, dozwolona dawka produktu, oznaczona w składzie dotyczy dziennej normy tylko jednego produktu. W przypadku jedzenia większej ilości żywności przetworzonej  - substancje te mogą odkładać się i zbierać w organizmie. Z całą pewnością wiadomo, że produkty z chemią są niebezpieczne dla alergików i dzieci.

Dlatego jeśli mamy wybór, kupujmy jedzenie bez chemii, a co możemy zrobić sami - róbmy to samodzielnie w domu.

Jakie dodatki do żywności znajdziesz w pączkach ze sklepu?

Nim sięgniesz po pączka z hipermarketu, przeczytaj, jakie dodatki są stosowane w ich produkcji i czym one są.

Skrobia modyfikowana - działa jak  zagęstnik - poprawia lepkość środka spożywczego; 

Stabilizator - produkt utrzymuje swoje właściwości fizyczno-chemiczne; 

Emulgator - umożliwia utworzenie lub utrzymanie jednolitej mieszaniny substancji nie mieszających się w produkcie jak np. olej i woda; 

Nośnik - substancja stosowana do rozpuszczania, rozcieńczania, czy innej modyfikacji dodatku do żywności, środka aromatyzującego, enzymu spożywczego, składnika odżywczego.

Substancje żelujące:  pektyny (mieszanina węglowodanów występująca w ścianach komórkowych wielu roślin. Ich cechą jest zdolność do tworzenia żeli w kwaśnych warunkach), ekstrakty roślinne, regulatory kwasowości (cytryniany wapnia, kwas cytrynowy, które zmieniają bądź ustalają kwasowość produktów).

Aromaty -   substancje chemicznie o właściwościach aromatyzujących: syntetyczne, naturalne i identyczne z naturalnymi.

Barwnik (koszenila) - koszenila to barwnik otrzymywany z czerwców kaktusowych, owadów spokrewnionych z mszycami (konkretnie z ich odwłoków i jaj). Dodaje się go do jogurtów, słodyczy, kisieli, galaretek, napojów i produktów mięsnych. Może wywoływać reakcje alergiczne i nasilać katar sienny, a nawet doprowadzić do rozwinięcia się objawów wstrząsu anafilaktycznego. Osoby z astmą oskrzelową, a także uczulone na pochodne kwasu salicylowego, powinny unikać żywności z dodatkiem koszenili.

Glukoza - oczyszczony i zagęszczony wodny roztwór cukru.

Emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu) - pozwalają połączyć się dwóm niemieszającym się składnikom: wodzie i tłuszczom ( w przypadku żywności).

Substancje spulchniające  (difosforany, węglany sodu) - to substancje lub mieszaniny substancji uwalniające gaz, a tym samym zwiększające objętość ciasta.

Jaja w proszku - sproszkowane jaja, bywa, że nieuczciwi producenci dodają do jajek w proszku susz rybny, wapno, a nawet toksyczne składniki (proszę przypomnieć sobie "aferę jajeczną" - producenci sprzedawali susz zawierający toksyczny kadm, ołów i bakterie coli!)

Polecamy przepisy na pyszne domowe pączki

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Sprawdź też:

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Zobacz też naszą galerię z przepisami na pączki

QUIZ: Wszystkie pączki świata

Pytanie 1 z 10
Frittelle to:
Frittelle
Jak smażyć pączki? To proste z Beszamel.pl
Listen on Spreaker.