Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem

2021-03-29
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem
Autor: Shutterstock Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem to  ten rodzaj wypieku, któremu  trudno się oprzeć - pachnące i nie nadmiernie słodkie, doskonałe nie tylko świeże, ale też na drugi dzień.
łatwy
45 min
4

Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem, czyli popularna strucla, to  doskonałe ciasto do kawy  czy herbaty. Na naturalnych składnikach, pachnące i  niezbyt słodkie, a także, dzięki wilgoci z dżemu - dłużej zachowujące świeżość, niż placek drożdżowy.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 jajko
  • 100 g masła, roztopionego
  • 80 g cukru pudru
  • dżem z czarnej porzeczki
  • 1 roztrzepane jajko
  • kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy.
  • Gdy ciasto będzie już elastyczne i będzie odchodziło od ręki (lub hakowych ubijaków miksera), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Środek prostokąta smarujemy gęstym dżemem porzeczkowym. Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą, tak aby dżem nie wypłynął bokiem.
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
  • Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy jego wierzch. Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
  • Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.