Chrusty faworki - przepis na obłędnie lekki i kruchy chrust wg Ewy Wachowicz [WIDEO]
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem: przepis na struclę z dżemem

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem to ten rodzaj wypieku, któremu trudno się oprzeć - pachnące i nie nadmiernie słodkie, doskonałe nie tylko świeże, ale też na drugi dzień.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem, czyli popularna strucla, to doskonałe ciasto do kawy czy herbaty. Na naturalnych składnikach, pachnące i niezbyt słodkie, a także, dzięki wilgoci z dżemu - dłużej zachowujące świeżość, niż placek drożdżowy.
Składniki
550 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml mleka
1 jajko
100 g masła, roztopionego
80 g cukru pudru
dżem z czarnej porzeczki
1 roztrzepane jajko
kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki, 16 g cukru waniliowego
Przygotowanie krok po kroku:
Do kubka kruszymy drożdże, dodajemy cukier oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, roztopione masło, cukier puder, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy.
Gdy ciasto będzie już elastyczne i będzie odchodziło od ręki (lub hakowych ubijaków miksera), przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Środek prostokąta smarujemy gęstym dżemem porzeczkowym. Zwijamy jak roladę, a końce zlepiamy ze sobą, tak aby dżem nie wypłynął bokiem.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka (grudki ciasta).
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy jego wierzch. Kruszonkę wysypujemy na ciasto.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190 stopni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska