Oponki drożdżowe z pomarańczą - jak zrobić?

2021-03-29
Adrianne Mazurek
oponki-drozdzowe-z-pomarancza-jak-zrobic.jpg
Autor: photos.com Oponki drożdżowe z dodatkiem skórki pomarańczowej dobrze smakują z pomarańczowym lukrem
łatwy
60 min
4

Przedstawiamy przepis na oponki drożdżowe z pomarańczą, idealne nie tylko na tłusty czwartek, ale też na niedzielny karnawałowy deser!

Zobacz także: Oponki serowe: przepis na błyskawiczne pączki z gotowego twarogu [WIDEO]

Lukier pomarańczowy: pączki najlepiej smakują z lukrem! Żeby go zrobić potrzebujesz:

szklanki cukru pudru, 
3-4 łyżek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy  
skórki otartej z pomarańczy.

Składniki na lukier rozetrzeć grzbietem łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty - dolać więcej soku; jeśli zbyt rzadki - dodać cukru pudru.

 Przeczytaj także: Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

SKŁADNIKI

  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypania przy wałkowaniu ciasta
  • 7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków,
  • pół łyżeczki soli,
  • 60 g masła,
  • 1 łyżka ekstraktu z pomarańczy lub likieru pomarańczowego,
  • skórka otarta z 1 pomarańczy.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (pamiętajmy, że ze świeżymi drożdżami najpierw trzeba zrobić rozczyn). Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać rozpuszczony tłuszcz. Ciasto należy wyrabiać, aż będzie gładkie i miękkie.
  • Z wyrobionego ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć. Tradycyjnie, jak w przypadku wszystkich ciast drożdżowych - odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę.
  • Jeśli ciasto już wyrosło (powinno podwoić swoją objętość), wyjąć je na blat (oprószony mąką) i rozwałkowywać na grubość około 1 cm. Do wycinania z ciasta oponek potrzebne będą dwie szklanki - duża i mała.
  • Odkładamy oponki na blaszkę, gdzie powinny jeszcze trochę podrosnąć.
  • Smażenie: pączki smażymy na oleju rozgrzanym do 175 stopni Celsjusza. Wystarczy kilka minut z każdej strony, aż będę złociste. 
Adrianne Mazurek