Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: PROSTY PRZEPIS [WIDEO]

2019-01-04 10:39

Domowe, lekkie ciasto drożdżowe - jego cudowny zapach pamiętamy z dzieciństwa. Niestety, ma opinię czasochłonnego i trudnego w wykonaniu, dlatego mało kto dziś piecze je w domu. Gdybyście jednak się zdecydowali - mamy dla was dziecinnie prosty przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania!

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania: PROSTY PRZEPIS
Autor: Shutterstock Ciasto drożdżowe - kto go nie lubi? Drożdżowe bez wyrabiania to patent, by częściej cieszyć się jego smakiem
Sekret idealnego ciasta drożdżowego

W naszych zabieganych czasach największym mankamentem ciasta drożdżowego jest to, że jego wykonanie zajmuje sporo czasu. W klasycznej wersji przepisu na ciasto drożdżowe trzeba zrobić rozczyn z drożdży, mleka, odrobiny cukru i mąki, poczekać, aż urośnie, połączyć z resztą składników, pracowicie wyrobić, odstawić do wyrośnięcia, znowu wyrobić, przełożyć do formy i znów odstawić do wyrośnięcia. Dopiero potem można je wstawić do pieca.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania porady plus przepis

Nasze babcie twierdziły, że im ciasto drożdżowe jest dłużej wyrabiane, tym bardziej będzie udane. Dzięki długiemu wyrabianiu ciasto nabiera lekkości, ponieważ wtedy dostają się do niego pęcherzyki powietrza. Ale kto ma dziś na to czas i siły? Do wyrabiania potrzeba nie tylko cierpliwości, lecz także kondycji, bo gęste, ciągnące się ciasto stawia duży opór. Ale my mamy dla ciebie przepis, który pozwoli uniknąć tej gehenny. Pod warunkiem, że przygotowanie ciasta zaplanujesz na 10-12 godzin przed upieczeniem. Składniki z wyjątkiem mąki, rodzynek wkładasz do miski, mieszasz, przykrywasz miskę i zapominasz o sprawie na 10-12 godzin. Potem dodajesz mąkę, rodzynki i ew. dodatki zapachowe, mieszasz, nakładasz do formy i pieczesz.

Składniki:

2 jajka

1 szklanka cukru

½ kostki masła lub margaryny

½ szklanki mleka

50 g drożdży

2 szklanki mąki

garść rodzynek

starta skórka z cytryny

cukier waniliowy

Masło lub margarynę stop w rondelku i przestudź.

Jajka, cukier, przestudzony tłuszcz, pokruszone drożdże i mleko włóż do miski, zamieszaj lekko, miskę przykryj i odstaw na 10-12 godzin (np. na noc).

Po upływie tego czasu dodaj przesianą na sicie mąkę, startą skórkę z cytryny i cukier waniliowy, zamieszaj drewnianą łyżką, aż składniki się połączą (nie trzeba wyrabiać).

Ciasto przełóż do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Przed upieczeniem możesz posypać kruszonką (rozrób łyżkę margaryny z łyżką cukru i taką ilością mąki, by powstała masa, którą można pokruszyć w palcach).

Ciasto wstaw do początkowo słabo nagrzanego piekarnika i piecz ok. 50 minut (docelowa temperatura: 180 st. C).