Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi - przepis na puszysty orzechowy drożdżowiec

Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi - przepis na puszysty orzechowy drożdżowiec

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi to idealny dodatek do szklanki herbaty.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Ciasto cukrowe z orzechami laskowymi to pyszna przekąska na każdą porę dnia. Idealnie smakuje ze szklanką mleka, kubkiem kakao lub filiżanką kawy czy herbaty. Jego przygotowanie nie jest trudne, choć wymaga nieco cierpliwości i czasu, aby ciasto wyrosło puszyste i mięciutkie. Zdecydowanie warto.

Składniki

  • 0,5 kg mąki

  • 30 g drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka letniego mleka

  • 1 szczypta soli

  • 0,5 łyżeczki skórki otartej z cytryny

  • oraz:

  • 2/3 szklanki cukru

  • 150 g orzechów laskowych

  • 200 g masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże i cukier rozpuścić w połowie szklanki mleka.

  • Mąkę przesiać i na środku kopczyka zrobić zagłębienie, wlać mleko z drożdżami.

  • Przysypać odrobiną mąki i wymieszać w papkowaty zaczyn. Przykryć i odstawić na 20 minut.

  • Po tym czasie dodać sól, skórkę z cytryny i resztę mleka i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 40 min.

  • Wyrośnięte ciasto energicznie zagnieść i uformować w wałek.

  • Lekko zwinąć wokół własnej osi i ułożyć w blaszce wysmarowanej tłuszczem.

  • Powierzchnię ciasta posypać cukrem i posiekanymi orzechami, na wierzch zetrzeć masło.

  • Ciasto odstawić na 10 min, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na 25 min.

Ocena: 2,9
Redaktorka serwisu Beszamel.pl, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami.