Tureckie ciasteczka czekoladowe: obłędnie kruche i rozpływające się w ustach

Tureckie ciasteczka czekoladowe: obłędnie kruche i rozpływające się w ustach

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Kruche i pyszne ciasteczka czekoladowe z Turcji

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Tureckie ciasteczka czekoladowe słyną w świecie ze swojej delikatności i kruchości. Podaje się je do zielonej herbaty z miętą. Są obłędnie kruche i rozpływające się w ustach.

Składniki

  • 320 g mąka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 30 g kakao

  • 125 g masła lub margaryny

  • 60 ml oleju roślinnego (słonecznikowego lub rzepakowego)

  • 110 g cukru pudru

  • 1 szczypta soli

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło o temperaturze pokojowej przełożyć do miski (powinno być miękkie, łatwe do rozsmarowania), dodać cukier puder, szczyptę soli, olej roślinny i jajko. Ucierać wszystko razem do uzyskania gładkości. Pozostawić mieszaninę na około pięć minut, aby cukier się rozpuścił.

  • Następnie przesiać do mieszaniny mąkę, proszek do pieczenia i kakao.

  • Zagnieść na gładkie, jednolite ciasto.

  • Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie spłaszczyć je.

  • Ze wskazanej liczby produktów otrzymasz około 45 sztuk ciastek.

  • Przełożyć surowe ciasteczka na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C. Piec około 18 minut.

Sekret kruchych ciasteczek z Turcji

Tajemnica niezwykłej kruchości czekoladowych ciasteczek tureckich tkwi w użyciu dwóch rodzajów tłuszczy krzepnącego masła i płynnego oleju. To połączenie różnej długości łańcuchów kwasów tłuszczowych powoduje tę niezwykłą, wręcz ulotną kruchość ciasteczek. 

Masz apetyt na więcej? Oto przepisy na kruche ciasteczka

Kruche ciasteczka na mleku skondensowanym: łatwy przepis dla zaradnych

Kruche gniazdka: przepis na ciasteczka z maszynki do mielenia mięsa

Kruche ciasteczka na kefirze: przepis na domowe wypieki

Kruche ciastka ze skwarek: kruche ciasteczka z czasów PRL

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).