Kruche cynamonki: łatwy przepis na domowe ciasteczka

Kruche cynamonki: łatwy przepis na domowe ciasteczka
Autor: Shutterstock Kruche ciasteczka cynamonowe to słodki przysmak łasucha
łatwy
30 min
4

Kruche cynamonki to pyszne ciasteczka domowe. Bo, jak mawiała pewna bohaterka literacka, w porządnym domu zawsze powinno coś być do herbaty. Odkąd jestem szczęśliwą posiadaczką malaksera uwielbiam ten łatwy przepis na ciasteczka pachnące cynamonem. Teraz zamiast siekać składniki kruchego ciasta nożem, robi to za mnie malakser. Bosko! Zatem do dzieła! (Zobacz galerię zdjęć z instrukcją krok po kroku, jak upiec ciasteczka z cynamonem)

Zobacz galerię zdjęć krok po kroku, jak przygotować cynamonki:

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 150 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Na posypkę:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i masło posiekać za pomocą noża lub w malakserze. Siekać do uzyskana konsystencji okruchów.
  • Dodać cukier i ponownie wymieszać.
  • Dodać 1 jako i 1 łyżkę śmietany, zagnieść ciasto w gładką kulę.
  • Kulę z ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować na placek o grubości 2-3 mm.
  • Placek ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Tępą stroną noża pociąć na na romby.
  • Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  • Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 6-8 minut w temperaturze 200°C.
  • Aby ciasteczka zachowały kruchość, należy przechowywać je w naczyniu wyłożonym papierem śniadaniowym.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej