Sernik puszysta chmurka - bez pieczenia, łatwy do zrobienia!
Choinki piernikowe: przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Choinki z piernika - piękna jadalna ozdoba świątecznego stołu
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Choinki piernikowe to doskonały pomysł na wypieki, które możemy przygotować razem z dziećmi. Idealnie nadają się jako ozdoby na świąteczny stół albo jako jadalne prezenty do obdarowania bliskich. Jak zrobić piękne choinki z piernika?
Składniki
200 g masła
4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżka sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika
szczypta soli
½ szklanki cukru pudru
3/4 szklanki miodu
1 jajko
Przygotowanie krok po kroku:
Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować.
Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny.
Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.
Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200ºC przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).
Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej.
Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem lub udekorować ozdobami cukierniczymi. Jeżeli szukasz pomysłu polecamy zajrzeć do naszej galerii zdjęć - Jak ozdobić świąteczne pierniczki.
Sprawdź:
Jakie foremki do pierniczków wybrać?
Polecamy również inne przepisy, które pomogą rozwinąć piernikową twórczość:
Kalendarz adwentowy z pierniczków