Choinki piernikowe: przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu

Choinki piernikowe: przepis na jadalne ozdoby świątecznego stołu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Choinki z piernika - piękna jadalna ozdoba świątecznego stołu

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 60 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Choinki piernikowe to doskonały pomysł na wypieki, które możemy przygotować razem z dziećmi. Idealnie nadają się jako ozdoby na świąteczny stół albo jako jadalne prezenty do obdarowania bliskich. Jak zrobić piękne choinki z piernika?

Składniki

  • 200 g masła

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 3 łyżki kakao

  • 1 łyżka sody oczyszczonej

  • 2 łyżki przyprawy do piernika

  • szczypta soli

  • ½ szklanki cukru pudru

  • 3/4 szklanki miodu

  • 1 jajko

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sodę szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i odstawić.

  • Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać płynny miód, jajko i wszystko zmiksować.

  • Następnie dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Uformować kulę, spłaszczyć ją, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 3 – 4 godziny.

  • Później odrywać kawałkami piernikową masę, rozwałkowywać na grubość ok. pół centymetra i foremkami wycinać różnej wielkości gwiazdki.

  • Piec na papierze do pieczenia w temperaturze 200ºC przez ok. 6 do 8 minut (w zależności od wielkości gwiazdek).

  • Po wystudzeniu układać pierniki jeden na drugim, tworząc kształt choinki. Aby piernikowe gwiazdki się skleiły, warto środek każdej z nich polać odrobiną masy lukrowej.

  • Gotowe pierniki posypać cukrem pudrem lub udekorować ozdobami cukierniczymi. Jeżeli szukasz pomysłu polecamy zajrzeć do naszej galerii zdjęć - Jak ozdobić świąteczne pierniczki.

Ocena: 5