Bułgarskie ciasteczka miodowe: łatwy przepis na świąteczne MEDENKI

Bułgarskie ciasteczka miodowe MEDENKI
Autor: Shutterstock Miękkie ciasteczka miodowe o korzennym smaku prosto z Bułgarii
łatwy
20 min
4

Medenki, miedenki, w wolnym tłumaczeniu miodówki, to miękkie, korzenne ciasteczka, popularne w Bułgarii. Ciasteczka przygotowuje się z polewą czekoladową lub orzechami. Idealny słodki przysmak w świąteczny.

Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne

Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki

Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia

Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]

Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • 2 jajka L
  • 1 szklanka cukru pudru - przesianego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 60-80 g połówek orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2-3 blachy papierem do pieczenia.
  • W misce wymieszaj mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną.
  • Za pomocą miksera ubij przez 3 minuty razem jajka i cukier puder. Dodaj ekstrakt z wanilii i miód. Mieszaj do połączenia, a następnie dodaj olej.
  • Dodaj mąkę w dwóch porcjach i miksuj, aby się uzyskać jednorodne ciasto. Ciasto odstawić na 5-10 minut.
  • Za pomocą 2 łyżek formuj z ciasta porcje, ułóż na blachach, na środku każdego ciasteczka połóż połówkę orzecha włoskiego i dociśnij lekko, aby ciasteczko nieco się rozpłaszczyło.
  • Piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.
Jedz orzechy na zdrowie!
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej