Bułgarskie ciasteczka miodowe: łatwy przepis na świąteczne MEDENKI

Bułgarskie ciasteczka miodowe: łatwy przepis na świąteczne MEDENKI

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Miękkie ciasteczka miodowe o korzennym smaku prosto z Bułgarii

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Medenki, miedenki, w wolnym tłumaczeniu miodówki, to miękkie, korzenne ciasteczka, popularne w Bułgarii. Ciasteczka przygotowuje się z polewą czekoladową lub orzechami. Idealny słodki przysmak w świąteczny.

Składniki

  • 2 jajka L

  • 1 szklanka cukru pudru - przesianego

  • 1/4 szklanki miodu

  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • 2/3 szklanki oleju roślinnego

  • 4 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 łyżeczki soli

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

  • 60-80 g połówek orzechów włoskich

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2-3 blachy papierem do pieczenia.

  • W misce wymieszaj mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną.

  • Za pomocą miksera ubij przez 3 minuty razem jajka i cukier puder. Dodaj ekstrakt z wanilii i miód. Mieszaj do połączenia, a następnie dodaj olej.

  • Dodaj mąkę w dwóch porcjach i miksuj, aby się uzyskać jednorodne ciasto. Ciasto odstawić na 5-10 minut.

  • Za pomocą 2 łyżek formuj z ciasta porcje, ułóż na blachach, na środku każdego ciasteczka połóż połówkę orzecha włoskiego i dociśnij lekko, aby ciasteczko nieco się rozpłaszczyło.

  • Piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.

Ocena: 2,7
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).