Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim: sprawdzony przepis [WIDEO]
Bułgarskie ciasteczka miodowe: łatwy przepis na świąteczne MEDENKI

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Miękkie ciasteczka miodowe o korzennym smaku prosto z Bułgarii
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 20 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Medenki, miedenki, w wolnym tłumaczeniu miodówki, to miękkie, korzenne ciasteczka, popularne w Bułgarii. Ciasteczka przygotowuje się z polewą czekoladową lub orzechami. Idealny słodki przysmak w świąteczny.
Składniki
2 jajka L
1 szklanka cukru pudru - przesianego
1/4 szklanki miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki oleju roślinnego
4 szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
60-80 g połówek orzechów włoskich
Przygotowanie krok po kroku:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż 2-3 blachy papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, sól, cynamon i sodę oczyszczoną.
Za pomocą miksera ubij przez 3 minuty razem jajka i cukier puder. Dodaj ekstrakt z wanilii i miód. Mieszaj do połączenia, a następnie dodaj olej.
Dodaj mąkę w dwóch porcjach i miksuj, aby się uzyskać jednorodne ciasto. Ciasto odstawić na 5-10 minut.
Za pomocą 2 łyżek formuj z ciasta porcje, ułóż na blachach, na środku każdego ciasteczka połóż połówkę orzecha włoskiego i dociśnij lekko, aby ciasteczko nieco się rozpłaszczyło.
Piecz przez 12-15 minut, aż się zarumienią. Pozwól ciasteczkom całkowicie ostygnąć.
Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne
Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki
Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia