Bananowo-cynamonowe gwiazdki: przepis na ciasteczka bez glutenu, jajek i cukru

Bananowo-cynamonowe gwiazdki: przepis na ciasteczka bez glutenu, jajek i cukru

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pyszne ciasteczka bananowo-cynamonowe bez glutenu, jajek i cukru rafinowanego

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Bananowo-cynamonowe gwiazdki to ciasteczka, którą swą słodycz zawdzięczają naturalnym cukrom zawartym w bananie i daktylach. Dodatkowo te dwa składniki to także porcja błonnika w który bogate są i banany, i daktyle. Oto przepis na ciasteczka bez glutenu, bez jajek i bez dodatku cukru rafinowanego. Zdrowsza wersja świątecznych łakoci dla każdego!

Składniki

  • 2 dojrzałe banany

  • 5 daktyli bez pestek

  • 1 szklanka mąki kukurydzianej

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub otrąb z babki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Banany razem z daktylami zmiksuj w blenderze.

  • Dodaj mąkę, olej i proszek do pieczenia lub otręby z babki, które spulchniają ciasto jako proszek i są zdrowsze. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.

  • Matę silikonową posmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm, wytnij foremką ciasteczka. Oprósz sproszkowanym cynamonem. 

  • Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.

  • Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do całkowitego upieczenia. Gotowe!

Ocena: 2,6
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).