Chrupiące jabłka w miodowej skórce - ciekawy chiński deser
Bananowo-cynamonowe gwiazdki: przepis na ciasteczka bez glutenu, jajek i cukru

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Pyszne ciasteczka bananowo-cynamonowe bez glutenu, jajek i cukru rafinowanego
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Bananowo-cynamonowe gwiazdki to ciasteczka, którą swą słodycz zawdzięczają naturalnym cukrom zawartym w bananie i daktylach. Dodatkowo te dwa składniki to także porcja błonnika w który bogate są i banany, i daktyle. Oto przepis na ciasteczka bez glutenu, bez jajek i bez dodatku cukru rafinowanego. Zdrowsza wersja świątecznych łakoci dla każdego!
Składniki
2 dojrzałe banany
5 daktyli bez pestek
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka oleju kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub otrąb z babki
Przygotowanie krok po kroku:
Banany razem z daktylami zmiksuj w blenderze.
Dodaj mąkę, olej i proszek do pieczenia lub otręby z babki, które spulchniają ciasto jako proszek i są zdrowsze. Dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
Matę silikonową posmaruj olejem, rozwałkuj ciasto na grubość 3-5 mm, wytnij foremką ciasteczka. Oprósz sproszkowanym cynamonem.
Przełóż ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 15-20 minut w temperaturze 180°C.
Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do całkowitego upieczenia. Gotowe!
Macie apetyty na więcej ciasteczek? Oto kilka sprytnych przepisów na zdrowsze wersje tradycyjnych przysmaków:
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne
Ciasteczka owsiane z rodzynkami: łatwy przepis bez mąki
Bakaliowe ciasteczka z rumem - pyszne i bez pieczenia
Bezglutenowe ciasteczka świąteczne według przepisu Reni Jusis [WIDEO]
Najprostsze ciastka sezamowe - zdrowe ciasteczka bez pieczenia