Niemiecki jabłecznik pychota: przepis na idealne ciasto z jabłkami
Niemiecki jabłecznik to jedno z najłatwiejszych i najpyszniejszych ciast z jabłkami. Z przygotowaniem tej pysznej szarlotki poradzą sobie nawet początkujący. Najlepiej smakuje podane z bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi. Próbujcie, smakujcie, polecam!
JAKICH JABŁEK UŻYĆ DO SZARLOTKI?
Do tego przepisu potrzebne są małe jabłka, aby podczas pieczenia były miękkie i zmieściły się bardziej na patelni. Zawsze używam tego, co mam pod ręką. Jabłka golden delicious, gala, granny smith, ligol czy boskop świetnie smakują w tym cieście. A nawet papierówka! Jakość jabłek jest naprawdę ważna, ponieważ ciasto jest tak proste, a głównym smakiem są jabłka. Jeśli używasz naprawdę kwaśnego jabłka jak antonówka, podaj ciasto z bitą śmietaną, aby zwiększyć jego słodycz.
WSKAZÓWKI I PORADY DOTYCZĄCE PIECZENIA NIEMIECKIEJ SZARLOTKI
- Pokrojenie jabłek na niewielkie cząstki, przyspiesza ich pieczenie. Najlepiej jest użyć do tego małego noża.
- Chcesz zmieścić jak najwięcej jabłek na cieście, powinny być ułożone dość ciasno. Ten rodzaj ciasta wyrośnie i upiecze się wokół jabłek.
- To ciasto świetnie smakuje na ciepło, ale moim zdaniem następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.
- Wierzch ciasta, a szczególnie jabłka, można po wyjęciu z piekarnika posmarować gorącym dżemem morelowym zamiast posypywać cukrem pudrem. To daje ładny połysk!
- Do tego przepisu najlepiej wykorzystać mąkę tortową.
SKŁADNIKI
- 4 małe jabłka
- 1/2 filiżanki masła o temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- 3 jajka L
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżki mleka
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wnętrze tortownicy o średnicy 22-26 cm posmaruj masłem lub użyj papieru do pieczenia.
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, następnie każdą ćwiartkę pokrój wzdłuż na ósemki.
- Za pomocą miksera ubij masło do uzyskania kremowej konsystencji, zajmie około 1 minuty. Dodaj cukier i ucieraj do uzyskania lekkiej i puszystej masy, przez około 2 minuty.
- Dodawaj po 1 jajku i ubijaj masę po każdym przez 30 sekund.
- Dodaj cukier waniliowy (lub ekstrakt), sól i sok z cytryny. Zmiksuj na jednolitą masę.
- Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Za pomocą robota pracującego na niskich obrotach wmieszaj do ciasta połowę mąki, następnie dodaj 1 łyżkę mleka, pozostałą mąkę i resztę mleka. Mieszaj do połączenia, ale nie przesadzaj!
- Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy i wygładź wierzch szpatułką. Cząstki jabłek ułóż pionowo jedno blisko drugiego. Tak jak na zdjęciu powyżej.
- Piecz na drugiej półce od dołu przez 45 minut, aż lekko się zrumieni, a szpikulec wbity w ciasto wyjdzie czysty.
- Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostygnięcia.
- Schłodzone ciasto posyp cukrem pudrem i podawaj ze słodzoną bitą śmietaną lub lodami śmietankowymi.