Biszkopt z owocami z patelni: pyszne ciasto bez piekarnika
2021-08-25
łatwy
30 min
4
Biszkopt z owocami z patelni to najlepszy pomysł na pyszne ciasto bez piekarnika. Możecie dowolnie zmieniać dodatki, zamiast jabłek użyć borówek amerykańskich. Rozpływający się w ustach biszkopt i soczyste owoce to idealne połączenie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
- 15 g cukru waniliowego lub wanilinowego
- 3 g proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta cynamonu
- 1 jabłko, 1 gruszka
- 15 g migdałów łuskanych
- olej do posmarowania patelni
- cukier puder do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na półplasterki. Oprószyć cynamonem.
- Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać do ciasta.
- Patelnię rozgrzać, uprażyć na niej migdały i zaraz zdjąć. Migdały zachować.
- Gorącą patelnię posmarować cienko olejem. Wylać na nią ciasto, na wierzchu ułożyć plasterki owoców, wtykając je w ciasto.
- Przykryć szczelnie pokrywką i na wolnym ogniu ogrzewać przez 20 minut lub do czasu, gdy ciasto zetnie się na wierzchu. Czas podajemy w przybliżeniu, bo wszystko zależy od rodzaju patelni i palnika.
- Przed podaniem posypać migdałami i oprószyć cukrem pudrem.