Kulicz to jak większość wypieków drożdżowych dość pracochłonna potrawa. Ten rosyjski tradycyjny przysmak przypomina trochę wypieki chlebowe. Kulicz przygotowuje się na kilka dni przed Wielkanocą. Podobnie jak paschę ozdabia się go bakaliami, układając litery XB, czyli pierwsze litery słów "Chrystus zmartwychwstał" w języku rosyjskim.
Kulicz paschalny: przepis na rosyjską babkę wielkanocną

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Kulicz to rosyjskie ciasto paschalne, które jest przygotowywane na kilka dni przed Wielkanocą
Ocena: 4,5
Poziom: TRUDNY
Czas: 60 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Kulicz to nic innego jak baba wielkanocna podawana podczas prawosławnych świąt. Pieczony jest na bazie drożdży z dodatkiem orzechów i rodzynek oraz polewany dużą ilością lukru. Podajemy przepis na rosyjski kulicz paschalny.
Składniki
10 g suchych drożdży
1 kg mąki
2 szklanki mleka
6 jajek
200 g cukru
kostka masła
cukier waniliowy
300 g bakalii (różne rodzaje orzechów i rodzynki)
80 ml rumu
sól
tłuszcz do formy
lukier:
15 łyżek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżka soku z pomarańczy
Przygotowanie krok po kroku:
Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku. Dodajemy 1/2 kg mąki i lekko mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcie (miskę z zaczynem można włożyć do drugiej miski z ciepłą wodą).
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka, mieszamy.
Masło rozpuszczamy i dodajemy do masy. Mieszać, dodajemy drugą połowę mąki i znów łączymy.
Na koniec dodajemy wyrośnięte drożdże i zagniatamy ciasto. Ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia tym razem na około 1 godz.
Pokrojone orzechy dodajemy do ciasta wraz z namoczonymi w rumie rodzynkami. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wysoką formę smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 100ºC.
Babę pieczemy około 10 minut, a następnie zwiększamy temperaturę do 190ºC i pieczemy kolejne 25 minut.
Ciasto studzimy i polewamy lukrem (cukier wymieszany z wodą i sokiem).
