Kokosowe kulki w czekoladzie - pyszny i prosty deser
Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Śmietanowiec pięknie się prezentuje na rodzinnym stole
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi smakuje obłędnie. Delikatna galaretka śmietanowa skrywa przepyszne suszone śliwki (wybierajcie te miękkie i soczyste) oraz chrupiące orzechy. Te deser na zimno bije na głowę wszystkie inne.
Składniki
200 g suszonych śliwek bez pestek
200 g orzechów włoskich, łuskanych
350 g śmietany 30%
150 g cukru pudru
2 łyżki żelatyny w proszku
Przygotowanie krok po kroku:
Żelatynę rozpuścić w 200 ml wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić na 30 minut. Gdy żelatyna już napęcznieje, podgrzać ją, ale nie zagotować. Dokładnie wymieszać.
Śliwki pokroić na kawałki. Jeśli nie są miękkie (np. kalifornijskie), to należy je namoczyć we wrzątku przez 30 minut, następnie odcedzić.
Orzechy posiekać grubo.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.
Do śmietany dodać śliwki i orzechy, wymieszać razem.
Następnie wlać żelatynę i wymieszać dobrze.
Odpowiedniej wielkości formę wyłożyć folią spożywczą, aby śmietanowiec po stężeniu było łatwiej wyjąć.
Wstawić do lodówki na 3 godziny.
Podawać przybrane liśćmi mięty. Przed podaniem pokroić na plastry.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Torty bez pieczenia? TAK, sprawdź koniecznie >>>