Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi: deser na zimno

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Śmietanowiec pięknie się prezentuje na rodzinnym stole

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Śmietanowiec z suszoną śliwką i orzechami włoskimi smakuje obłędnie. Delikatna galaretka śmietanowa skrywa przepyszne suszone śliwki (wybierajcie te miękkie i soczyste) oraz chrupiące orzechy. Te deser na zimno bije na głowę wszystkie inne. 

Składniki

  • 200 g suszonych śliwek bez pestek

  • 200 g orzechów włoskich, łuskanych

  • 350 g śmietany 30%

  • 150 g cukru pudru

  • 2 łyżki żelatyny w proszku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żelatynę rozpuścić w 200 ml wody, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, pozostawić na 30 minut. Gdy żelatyna już napęcznieje, podgrzać ją, ale nie zagotować. Dokładnie wymieszać.

  • Śliwki pokroić na kawałki. Jeśli nie są miękkie (np. kalifornijskie), to należy je namoczyć we wrzątku przez 30 minut, następnie odcedzić.

  • Orzechy posiekać grubo.

  • Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

  • Do śmietany dodać śliwki i orzechy, wymieszać razem.

  • Następnie wlać żelatynę i wymieszać dobrze.

  • Odpowiedniej wielkości formę wyłożyć folią spożywczą, aby śmietanowiec po stężeniu było łatwiej wyjąć.

  • Wstawić do lodówki na 3 godziny.

  • Podawać przybrane liśćmi mięty. Przed podaniem pokroić na plastry.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Torty bez pieczenia? TAK, sprawdź koniecznie >>>

Ocena: 3,2