Ciasto, które sprawdzi się na śniadanie. Wystarczy kilka składników

Ciasto, które sprawdzi się na śniadanie. Wystarczy kilka składników
Autor: Shutterstock.com Ciasto, które sprawdzi się na śniadanie. Wystarczy kilka składników
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Na śniadanie, deser czy przekąskę - to ciasto sprawdzi się idealnie. Przepyszne ciasto kawowo-jagodowe jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka składników, by je przygotować, a efekt zachwyci każdego. Rozkoszuj się nim niezależnie od pory roku.

Ciasto, które sprawdzi się na śniadanie. Rodzina będzie zachwycona

Pyszne i proste w przygotowaniu ciasto kawowe z borówkami to wspaniały pomysł na ciekaw śniadanie czy deser. Jest proste w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie. Nie potrzebujemy wielu składników, by przygotować niezwykle aromatyczne ciasto, które rozkocha każdego.

To ciasto łączy w sobie różne aromaty, które perfekcyjnie ze sobą współgrają. Co więcej, możemy do tego ciasta użyć zarówno świeżych, jak i mrożonych owoców, dzięki czemu przygotujemy je niezależnie od pory roku. Sprawdzą się zarówno borówki, jak i jagody, truskawki czy maliny.

Ciasto kawowo-borówkowe świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie. To ciasto pięknie się prezentuje, a smakuje jeszcze lepiej. Wystarczy kilka chwil, by je przygotować, a czas jest wart efektu, który otrzymamy. 

Jeśli więc nie mamy pojęcia co przygotować z borówek, ten przepis sprawdzi się idealnie. Kilka prostych kroków pozwoli się nam rozkoszować przepysznym ciastem, które zasmakuje każdemu. Chwytaj więc za potrzebne składniki i zaskocz rodzinę przepysznym ciastem. 

SKŁADNIKI

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii
  • 210 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka świeżych borówek
  • 70 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W misce ucieramy masła z cukrem na puszystą masę.
  • Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy.
  • Dodajemy wanilię.
  • Mąkę, sól, cynamon kawę i proszek do pieczenia mieszamy w osobnej misce.
  • Dodajemy do masy stopniowo na przemian ze śmietaną.
  • Dodajemy borówki oraz orzechy i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przelewamy do formy.
  • Pieczemy przez około godzinę w 175 stopniach.
  • Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto z malinami
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej