Jogurtowiec jagodowy

2021-03-29
Jogurtowiec z jagodami
Autor: Shutterstock Jogurtowiec z jagodami to ekspresowe ciasto na letnie dni.
łatwy
0 min
4

Pyszny jogurtowiec z jagodami jest lekki i aksamitny w smaku. Nie wymaga zbyt wiele pracy, ani dokładności, a jedynie odrobinę cierpliwości, by miał szansę się ścisnąć. jeśli nie masz jagód, deser możesz przygotować z innymi owocami: malinami, porzeczkami lub jeżynami.

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki jagód
  • 2 serki homogenizowane
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 0,5 szklanki wody
  • niepełna szklanka cukru
  • paczka biszkoptów
  • galaretka wiśniowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami i nasączyć je sokiem owcowym.
  • Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, ostudzić.
  • Serki wymieszać z jogurtem i żelatyną.,a  następnie dodać umyte i osuszone jagody.
  • Delikatnie wymieszać masę, aby nie uszkodzić owoców.
  • Przelać masę do przygotowanej tortownicy i odstawić do stężenia do lodówki.
  • Ozdobić świeżymi owocami leśnymi lub galaretką wiśniową.