Genialne ciasto kawowe bez pieczenia - zakochasz się od pierwszego kęsa!

2021-03-29
Genialne ciasto kawowe bez pieczenia - zakochasz się od pierwszego kęsa!
Autor: Shutterstock To  ciasto kawowe bez pieczenia przygotujesz w kilka minut
łatwy
45 min
4

Ciasto kawowe bez pieczenia na czekoladowym spodzie z herbatników to  wyśmienity deser, który przygotujesz bez problemu, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Z owocowym kontrapunktem, wygląda świetnie, smakuje obłędnie, cieszy duszę i ciało.

SKŁADNIKI

  • 350 g herbatników
  • 100 g gorzkiej czekolady min. 60%
  • 120 g masła
  • 1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
  • 250 g schłodzonego sera mascarpone
  • 400 ml bardzo schłodzonej śmietany kremówki 36%
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka zmielonej kawy (może być ziarnista zmielona albo rozpuszczalna)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki rozkruszyć  jak najdrobniej - można to zrobić za pomocą blendera lub wrzucić je do zamykanej torebki foliowej i kilkakrotnie przejechać wałkiem do ciasta.
  • Rozpuścić masło, można to zrobić w rondelku lub w mikrofalówce - po czym dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wymieszać dokładnie z herbatnikami.
  • Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepić dokładnie masą ciasteczkową, na wysokość ok. 2 cm. Do wyrównywania można użyć dna szklanki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
  • Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksować. Następnie dodać serek mascarpone i całość ponownie miksować, aż ser połączy się ze śmietaną.
  • Schłodzony spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć przygotowany krem. Ciasto udekorować zgodnie w własnymi upodobaniami i odstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.