Genialne ciasto kawowe bez pieczenia - zakochasz się od pierwszego kęsa!

Genialne ciasto kawowe bez pieczenia - zakochasz się od pierwszego kęsa!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

To  ciasto kawowe bez pieczenia przygotujesz w kilka minut

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Ciasto kawowe bez pieczenia na czekoladowym spodzie z herbatników to  wyśmienity deser, który przygotujesz bez problemu, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Z owocowym kontrapunktem, wygląda świetnie, smakuje obłędnie, cieszy duszę i ciało.

Składniki

  • 350 g herbatników

  • 100 g gorzkiej czekolady min. 60%

  • 120 g masła

  • 1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki

  • 250 g schłodzonego sera mascarpone

  • 400 ml bardzo schłodzonej śmietany kremówki 36%

  • 6 łyżek cukru pudru

  • 1 łyżka zmielonej kawy (może być ziarnista zmielona albo rozpuszczalna)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki rozkruszyć  jak najdrobniej - można to zrobić za pomocą blendera lub wrzucić je do zamykanej torebki foliowej i kilkakrotnie przejechać wałkiem do ciasta.

  • Rozpuścić masło, można to zrobić w rondelku lub w mikrofalówce - po czym dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wymieszać dokładnie z herbatnikami.

  • Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepić dokładnie masą ciasteczkową, na wysokość ok. 2 cm. Do wyrównywania można użyć dna szklanki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

  • Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksować. Następnie dodać serek mascarpone i całość ponownie miksować, aż ser połączy się ze śmietaną.

  • Schłodzony spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć przygotowany krem. Ciasto udekorować zgodnie w własnymi upodobaniami i odstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.

Ocena: 2,6