Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Genialne ciasto kawowe bez pieczenia - zakochasz się od pierwszego kęsa!

Autor Zdjęcia: Shutterstock
To ciasto kawowe bez pieczenia przygotujesz w kilka minut
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Ciasto kawowe bez pieczenia na czekoladowym spodzie z herbatników to wyśmienity deser, który przygotujesz bez problemu, ze składników dostępnych w każdym supermarkecie. Z owocowym kontrapunktem, wygląda świetnie, smakuje obłędnie, cieszy duszę i ciało.
Składniki
350 g herbatników
100 g gorzkiej czekolady min. 60%
120 g masła
1 słoik (400 ml) dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
250 g schłodzonego sera mascarpone
400 ml bardzo schłodzonej śmietany kremówki 36%
6 łyżek cukru pudru
1 łyżka zmielonej kawy (może być ziarnista zmielona albo rozpuszczalna)
Przygotowanie krok po kroku:
Herbatniki rozkruszyć jak najdrobniej - można to zrobić za pomocą blendera lub wrzucić je do zamykanej torebki foliowej i kilkakrotnie przejechać wałkiem do ciasta.
Rozpuścić masło, można to zrobić w rondelku lub w mikrofalówce - po czym dodać czekoladę połamaną na kawałki. Mieszać do uzyskania jednolitej masy, którą następnie wymieszać dokładnie z herbatnikami.
Dno i boki formy o średnicy 26 cm wylepić dokładnie masą ciasteczkową, na wysokość ok. 2 cm. Do wyrównywania można użyć dna szklanki. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać przesiany cukier puder oraz kawę i dokładnie miksować. Następnie dodać serek mascarpone i całość ponownie miksować, aż ser połączy się ze śmietaną.
Schłodzony spód ciasta posmarować dżemem i wyłożyć przygotowany krem. Ciasto udekorować zgodnie w własnymi upodobaniami i odstawić do schłodzenia do lodówki na całą noc.