Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta

2021-03-31
Zimtsterne - niemieckie ciasteczka cynamonowe na święta
Autor: Shutterstock Zimtsterne to pyszne cynamonowe gwiazdki z bezą.
łatwy
60 min
4

Zimtsterne to cynamonowe ciasteczka w kształcie gwiazdek przykryte delikatną, białą bezą. Wypieka się je tradycyjnie w Niemczech na każde Święta Bożego Narodzenia. Bez nich nikt nie wyobraża sobie świątecznego menu.

SKŁADNIKI

  • 400 g zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych)
  • 250 g cukru pudru+ odrobina do posypania
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dwa białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a następnie dodawać stopniowo 150 g cukru pudru.
  • Migdały wymieszać z cynamonem. Dodać do ubitych z cukrem białek i całość delikatnie wymieszać, a następnie zagnieść ręcznie ciasto.
  • Gotowe ciasto rozwałkować na posypanym cukrem pudrem blacie na grubość ok. 1 cm.
  • Wykrawać foremką gwiazdki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pozostałe białko ubić na sztywno, a następnie dodać stopniowo 100 g cukru pudru.
  • Masą bezową posmarować grubo i równomiernie gwiazdki.
  • Piec ok. 12- 15 minut w temperaturze 150°C na dolnej szynie piekarnika.
  • Ciasteczka po ostygnięciu przechowywać w puszce.