Żemlowka - czeski deser z czerstwego pieczywa

Żemlowka - czeski deser z czerstwego pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Żemlowka czyli coś niemal z niczego.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Żemlowkę można podać na obiad lub na deser. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Danie zachwyca prostotą, smakiem i niskim kosztem. Świetnie wpisuje się też w trend niemarnowania żywności.

Składniki

  • 0,5 kg czerstwego pieczywa

  • 3 jajka

  • 3 szklanki mleka

  • 5 jabłek jabłek

  • 1 szklanka cukru

  • cynamon do smaku

  • rodzynki

    tłuszcz do smarowania blaszki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pieczywo pokroić w cienkie kromki i namoczyć w mleku wymieszanym z jajkami.

  • Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub niewielkiej ilości alkoholu.

  • Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

  • Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć jej dno pieczywem namoczonym w jakach z mlekiem.

  • Na pieczywo wyłożyć warstwę jabłek, posypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Ułożyć kolejną warstwę pieczywa, kolejną warstwę jabłek i rodzynek z przyprawami.

  • Na wierzchu ułożyć warstwę pieczywa i zalać resztą jajek z mlekiem.

  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 min.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 1,9