Ziemniaczane kruche paluszki lub ciasteczka - efektowna przekąska za grosze
Żemlowka - czeski deser z czerstwego pieczywa

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Żemlowka czyli coś niemal z niczego.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Żemlowkę można podać na obiad lub na deser. Świetnie smakuje i na ciepło, i na zimno. Danie zachwyca prostotą, smakiem i niskim kosztem. Świetnie wpisuje się też w trend niemarnowania żywności.
Składniki
0,5 kg czerstwego pieczywa
3 jajka
3 szklanki mleka
5 jabłek jabłek
1 szklanka cukru
cynamon do smaku
rodzynki
tłuszcz do smarowania blaszki
Przygotowanie krok po kroku:
Pieczywo pokroić w cienkie kromki i namoczyć w mleku wymieszanym z jajkami.
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie lub niewielkiej ilości alkoholu.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Formę do pieczenia posmarować tłuszczem i wyłożyć jej dno pieczywem namoczonym w jakach z mlekiem.
Na pieczywo wyłożyć warstwę jabłek, posypać rodzynkami, cukrem i cynamonem. Ułożyć kolejną warstwę pieczywa, kolejną warstwę jabłek i rodzynek z przyprawami.
Na wierzchu ułożyć warstwę pieczywa i zalać resztą jajek z mlekiem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 15 min.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska