Włoskie pączki z budyniem bomboloni [WIDEO]

Włoskie pączki z budyniem bomboloni [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Włoskie pączki bomboloni nadziewane są kremami

Ocena: 5,0

Poziom: TRUDNY

Czas: 90 MINUT

Porcja dla: 5 OSÓB

Bomboloni alla crema to włoskie pączki wypełnione crème pâtissière (rodzajem kremu budyniowego najczęściej czekoladowym lub waniliowym), czasem także zabajone. Pączki w stylu włoskim zwieńczone są także kremem. Natomiast we Florencji bomboloni są miniaturowych rozmiarów i nastrzyknięte dżemem malinowym. Najlepszej jednak naszym zdaniem są pączki z kremem budyniowym. Jak zrobić idealne włoskie pączki z kremem? Podajemy przepis.

Składniki

  • 600 g mąki chlebowej

  • 40 g mąki pszennej

  • 20 g drożdży

  • 100 g masła

  • 4 jajka

  • 6 żółtek

  • 550 ml mleka

  • 150 g cukru

  • 1,5 łyżeczki soli

  • 1 cytryna

  • 1 laska wanilii

  • 1 litr oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru i wymieszaj ze 100 ml letniego mleka. Odstaw.

  • W rondelku rozpuść masło i odstaw do ostygnięcia.

  • Do miski wsyp mąkę chlebową i wymieszaj ją z rozczynem drożdży. Dodaj 50 g cukru, sól i wbij jajka. Zmiksuj lub wyrób ciasto ręcznie. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj przez 5-7 minut, aż ciasto nie będzie już przyklejało się do ścianek naczynia.

  • Ciasto przykryj i odstaw na 20 minut. Po tym czasie uderz je, aby nabrało powietrza. Rozwałkuj lekko, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.

  • W tym czasie przygotuj krem. Żółtka i 100 g cukru utrzyj do białości. Dodaj 50 ml mleka, 40 g mąki pszennej oraz nasiona wanilii i zmiksuj. W garnuszku zagotuj 400 ml mleka. Gdy zacznie wrzeć, wlej utarte żółtka z cukrem. Gotuj, często mieszając (tak jak budyń), aż masa zgęstnieje. Przykryj folią spożywczą tuż nad powierzchnią kremu i odstaw do ostygnięcia.

  • Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 centymetra. Wycinaj szklanką kółka i odkładaj na oprószony mąką blat.

  • Rozgrzej frytkownicę do temperatury 160 stopni. Smaż pączki z każdej strony aż nabiorą ładnego, złotego koloru ok. 3-5 minut z każdej strony. Wykładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

  • Gdy pączki lekko przestygną, nadziewaj je kremem budyniowym, na przykład za pomocą szprycy do tortów wkłuwając się z boku.

Ocena: 5