Winno-rumowy torcik bez pieczenia - pyszny i lekki jak piórko

2021-03-29
Winno-rumowy torcik bez pieczenia
Autor: Shutterstock Winno-rumowy torcik bez pieczenia można udekorować czekoladowymi piegami lub orzechami.
łatwy
30 min
4

Winno-rumowy torcik bez pieczenia sprawdzi się i do popołudniowej kawki i na przyjęcie gości. To świetny deser na ciepłe, letnie dni. Bardzo puszysty i lekki i jak piórko, a jednocześnie niewymagający pieczenia. Goście i domownicy będą zachwyceni.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g podłużnych biszkoptów
  • 50 ml rumu
  •  
  • Masa winna:
  • 200 g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie śmietan-fixu
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki słodkiego wina

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1 łyżką cukru.
  • Żółtka utrzeć z resztą cukru i winem, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż zgęstnieją.
  • Gdy masa zgęstnieje ostudzić ją i wymieszać z bitą śmietaną i pianą z białek.
  • Niedużą formę wyłożyć biszkoptami i wlać na nie masę. Wstawić do lodówki do stężenia.
  •