Winno-rumowy torcik bez pieczenia - pyszny i lekki jak piórko

Winno-rumowy torcik bez pieczenia - pyszny i lekki jak piórko

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Winno-rumowy torcik bez pieczenia można udekorować czekoladowymi piegami lub orzechami.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 10 OSÓB

Winno-rumowy torcik bez pieczenia sprawdzi się i do popołudniowej kawki i na przyjęcie gości. To świetny deser na ciepłe, letnie dni. Bardzo puszysty i lekki i jak piórko, a jednocześnie niewymagający pieczenia. Goście i domownicy będą zachwyceni.

Składniki

  • 100 g podłużnych biszkoptów

  • 50 ml rumu

  •  

  • Masa winna:

  • 200 g śmietany 36%

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 1 opakowanie śmietan-fixu

  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru

  • 3 łyżki słodkiego wina

Przygotowanie krok po kroku:

  • Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.

  • Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1 łyżką cukru.

  • Żółtka utrzeć z resztą cukru i winem, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż zgęstnieją.

  • Gdy masa zgęstnieje ostudzić ją i wymieszać z bitą śmietaną i pianą z białek.

  • Niedużą formę wyłożyć biszkoptami i wlać na nie masę. Wstawić do lodówki do stężenia.

  •  

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 5