Winno-rumowy torcik bez pieczenia - pyszny i lekki jak piórko
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Winno-rumowy torcik bez pieczenia sprawdzi się i do popołudniowej kawki i na przyjęcie gości. To świetny deser na ciepłe, letnie dni. Bardzo puszysty i lekki i jak piórko, a jednocześnie niewymagający pieczenia. Goście i domownicy będą zachwyceni.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 50 ml rumu
- Masa winna:
- 200 g śmietany 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie śmietan-fixu
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki słodkiego wina
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
- Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1 łyżką cukru.
- Żółtka utrzeć z resztą cukru i winem, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż zgęstnieją.
- Gdy masa zgęstnieje ostudzić ją i wymieszać z bitą śmietaną i pianą z białek.
- Niedużą formę wyłożyć biszkoptami i wlać na nie masę. Wstawić do lodówki do stężenia.