Surówka z zielonego ogórka i cebuli: przepis na pyszną i banalnie prostą sałatkę obiadową
Winno-rumowy torcik bez pieczenia - pyszny i lekki jak piórko

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Winno-rumowy torcik bez pieczenia można udekorować czekoladowymi piegami lub orzechami.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 10 OSÓB
Winno-rumowy torcik bez pieczenia sprawdzi się i do popołudniowej kawki i na przyjęcie gości. To świetny deser na ciepłe, letnie dni. Bardzo puszysty i lekki i jak piórko, a jednocześnie niewymagający pieczenia. Goście i domownicy będą zachwyceni.
Składniki
100 g podłużnych biszkoptów
50 ml rumu
Masa winna:
200 g śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki słodkiego wina
Przygotowanie krok po kroku:
Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić z 1 łyżką cukru.
Żółtka utrzeć z resztą cukru i winem, postawić na małym ogniu i podgrzewać aż zgęstnieją.
Gdy masa zgęstnieje ostudzić ją i wymieszać z bitą śmietaną i pianą z białek.
Niedużą formę wyłożyć biszkoptami i wlać na nie masę. Wstawić do lodówki do stężenia.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska